Gjør klart for massesøksmål

I forrige uke bøyde nettsiden Digg.com seg for massivt brukeropprør og lot linker som viser til den knekte HD-DVD- koden bli stående.

Nå varsler utviklerne av koden at de vil gå til søksmål. Ikke bare mot Digg, men alle som har publisert koden offentlig.

Beskyttes ikke av ytringsfriheten
Flere av de som har publisert koden mener det er deres rett å gjøre så i henhold til ytringsfriheten. Det er slett ikke utviklerne enige i.

- Vi respekterer ytringsfriheten. Men det går over streken når vi ser slike nøkler blir distribuert og brukes som verktøy for å unngå lovlige sperrer. Du beveger deg da utenfor den beskyttede ytringsfriheten, sier Michael Ayers, leder av gruppen som har utviklet koden, til BBC.

Truer over 700.000 med søksmål
Han advarer alle som har vært med å spre koden og sier gruppen vurderer både tekniske og juridiske muligheter for å slå ned på spredningen.

Ifølge Times Online er det over 700.000 nettsider som hittil har lagt ut koden offentlig.

Ved hjelp av koden kan man, med litt kompetanse, kopiere HD-DVD-er og spre kopier. Spredningen av selve koden er dermed et brudd på den amerikanske loven Digital Millenium Copyright Act (DMCA) og grunnlaget for en rettssak vil da klart være tilstede.

Velger trolig ut noen få
Om den kommersielle underholdningsindustrien virkelig vil saksøke alle som har distribuert koden er heller tvilsomt. Det er heller mer sannsynlig at de vil plukke ut noen vilkårlige få, for å statuere eksempler.

Du ønsker alikevel ikke være en av de utvalgte hvis det virkelig blir rettsaker da den amerikanske underholdningsbransjen sjelden er snille mot sine oponenter. Dette gjelder både amerikanere og mennesker fra andre nasjoner.

Kilde: Times Online

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen