Tynt befolkede områder og kyststrøk, som Lofoten, vil dra stor fordel av en Edge-oppgradering.
Tynt befolkede områder og kyststrøk, som Lofoten, vil dra stor fordel av en Edge-oppgradering. (Bilde: Kajetan / Istockphoto)

Gjør Edge raskere enn 3G

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia-Siemens Networks har nylig gjennomført den første testen ned såkalt Downlink Dual Carrier Edge-løsning. Den nye teknologien er ment å få opp datahastigheten i dagens Edge-nett, som har sakket akterut på hastighet i forhold til nett med super-3G.

Raskere enn ordinær 3G

For store deler av landet er det Edge og ikke 3G som gjelder når en skal koble seg opp mot mobilnettet for å surfe, lese nyheter, eller sjekke e-post. Dette fordi Edge og GSM har lengre rekkevidde enn 3G-nettet, og dermed egner seg langt bedre i områder med spredt bosetning.

Derfor er videre utvikling i tjenesten viktig. Downlink Dual Carrier skal kunne få nedlastinghastigheten opp på 592 kbps med en enkel programvareoppdatering som kan installeres i dagens eksisterende Edge-nett. Det gjør isåfall Edge raskere enn ordinær 3G, som kun oppnår 384 kbps.

Dette igjen er trolig kun et mindre skritt på veien mot EGPRS 2B, som er ment å doble denne hastigheten igjen til 1,2 Mbps. Til sammenligning kan super-3G-nettet i dag tilby hastigheter på 7,2 Mbps. En oppgradering med Downlink Dual Carrier og etterhvert EGPRS 2B vil trolig forlenge levetiden til GSM-nettet betraktelig, og gjøre det mulig å se video av bedre kvalitet i sanntid.

Avventer situasjonen

Netcom bruker i dag teknologi fra Nokia Siemens i sitt nett, og er begeistret over utviklingen.

– Dette er veldig interessant for oss og en viktig utvikling, ettersom vi fortsatt har mange kunder som daglig benytter seg av Edge i mobilnettet, sier Øyvind Vederhus, informasjonssjef i Netcom til Amobil.

Men han lar begeistringen ligge. For uten at det fins telefoner i markedet som støtter teknologien vil heller ikke Netcom legge tid og penger i å oppgradere nettet, til tross for at det kun er en programvareoppdatering.

– Det må være en helhetlig vilje i bransjen for at dette skal bli aktuelt, og nå mangler det telefoner. Det er ikke så unormalt ettersom det satses mest på det som er mest fremtidsrettet, nemlig 3G og etterhvert 4G.

(Kilder: Mobile Tech News)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen