Gjør denne trafikken tryggere?

Eksterne enheter som viser deg veien mens du kjører begynner å bli mer og mer vanlig i trafikken i dag. Etter hvert som prisen på GPS-er har blitt presset ned er det fler og fler som velger å utstyre bilen sin med en slik enhet. Men er det trygt?

Trafikksikre GPS-er
Alle de store GPS-produsentene er opptatt av å forklare media og publikum at trafikksikkerhet er et av deres viktigste fokusområder. Med nesten hundre prosents garanti er dette et av de første aspektene som kommer opp når produsentene viser frem nye produkter for pressen. At deres respektive enheter gjør trafikken tryggere skal det ikke være tvil om. Likevel har det så langt manglet undersøkelser på dette. Frem til nå.


Blaupunkt var ivrige på å fortelle om deres fokus på trafikksikkerhet da de presenterte sine nye GPS-er med videonavigasjon og kurvevarsler forrige uke.

Produsenten Tomtom har nemlig gjennomført en undersøkelse av trafikkbildet i USA, Italia, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Spania. Deres konklusjon er at GPS-er har en positiv effekt på trafikksikkerheten. Ifølge undersøkelsens konklusjon medfører GPS-en bedre oppmerksomhet og mindre stress hos føreren. GPS-ene medfører også mindre arbeidsmengde og er med på å bedre førerens kjøreatferd. Ikke minst medfører GPS-ene en gevinst for miljøet.

- Vi er glade at objektive studier bekrefter at navigasjonsutstyr i bil bidrar til effektivitet og sikkerhet. Denne studien viser at bruk av GPS i bilen reduserer antallet kilometer man bruker sammenliknet med navigasjon med tradisjonelle verktøy, hvilket har positive konsekvenser for miljøet og folks drivstofforbruk, sier Harold Goddjin, toppsjef i Tomtom, ifølge pressemelding.


Motorsykkel-GPS er kjekt å ha, men øker det førerens oppmerksomhet?

- Alt ekstra utstyr tar oppmerksomhet
Andre eksperter som ikke jobber innen GPS-utviklingen er derimot ikke like sikre på funnene Tomtom har kommet frem til. Hos Trygg Trafikk stiller de seg skeptiske til funnene.

- Vi har ikke andre undersøkelser på dette området, så jeg skal ikke si at funnene er feil, men det er samtidig ikke overraskende at det er Tomtom som kom frem til dette. Vi er opptatt av å formidle at alle ekstra enheter i bilen tar oppmerksomhet bort fra trafikken, sier informasjonssjef Kristin Øyen, til Teknofil.


Det er ikke bare GPS-er som kan ta oppmerksomhet fra føreren i trafikken.

Hun påpeker at det for trafikksikkerhetens skyld i hvert fall er viktig at føreren stiller inn GPS-en før de begynner turen slik at de ikke trykker inn data underveis mot målet.

Tomtom sin undersøkelse ble utført blant et representativt utvalg bilførere over en periode på tre måneder.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen