Gjør dataen stille
Teknofil

Gjør dataen stille

Hvem har vel ikke irritert som over bråkete datamaskiner? Spesielt tidligere var ikke stillegående vifter alltid så vektlagt, noe som førte til PC-er som gikk under kallenavn som ”støvsugeren” eller ”fabrikken”.
 
Svenske PC for alla skal imidlertid ha funnet en løsning på det bråkete problemet. Gratisprogrammet Speedfan skal hjelpe deg å få kontroll over datamaskinens vifter, og det helt uten engang å åpne opp maskinen.
 
I mange datamaskiner går nemlig viftene for fullt hele tiden. Dette fordi produsentene vil forsikre seg om at maskinen hele tiden får tilstrekkelig kjøling og ikke blir overopphetet.  
 
Programmet Speedfan skal derimot sørge for vifter som ikke går fortere enn de behøver.
 
Styrer viftene
Speedfan er et program som kjøres i bakgrunnen på datamaskinen din og kan lese av en rekke sensorer med alt fra temperatur til spenning. Programmet kan så koble sammen temperaturer med viftehastighet.
 
Du kan stille det inn slik at er aktiviteten og temperaturen lav, går viftene langsomt. Så fort du begynner å spille eller gjøre noe som øker temperaturen, begynner viftene å gå fortere.
 
Det er imidlertid verdt å merke seg at et program som dette krever en datakyndig bruker som forstår hva man gjør.
 
Du bør også tenke på at du kan få problemer med garanti og service ved å bruke slike programmer på PC-en. Oppdages det at en feil skyldes overoppheting, og det viser seg at du har brukt Speedfan på PC-en, er det ikke sikkert du vil få feil dekket av garantien.
 
Slik gjør du
Har du imidlertid en gammel bråkete PC stående, har du kanskje ikke så mye å tape på å teste ut et slikt program. Blir den stille, orker du kanskje å begynne å bruke den igjen.
 
Har du lyst til å teste Speedfan, har PC for alla laget en trinnvis guide for hvordan du skal gå frem.
 
 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen