Gjør smartmobilen deg mer eller mindre sosial?
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Gjør smartmobilen deg mer eller mindre sosial?

Nå har noen forskere funnet svaret.

Er du av typen som aldri klarer å legge fra deg mobilen? Vi hører stadig vekk om at bruk av smartmobilen kan føre til alt fra nakkeskader til alvorlige søvnproblemer, og ikke minst at vi blir mindre sosiale av å drasse rundt på vår "eksterne hjerne" til en hver tid.

Nå har forskere ved Rutgers State University undersøkt nettopp dette, ifølge Phonearena. De har analysert timevis med videoovervåkningsbilder fra 70-tallet rundt et kunstmuseum i New York, på tid da ingen gikk rundt med mobiltelefoner. Deretter har de sammenlignet med opptak som ble gjort i samme område i 2008.

Var vi så mye mer sosiale før i tiden? spør forskeren Keith Hampton.
Var vi så mye mer sosiale før i tiden? spør forskeren Keith Hampton.Foto: via Fascinating Pics

– Vi er skikkelig dårlige på å se tilbake i tid. Du overidealiserer fortiden når du snakker om teknologi i dag. Vi sier "Oh, teknologi gjør oss isolert. Vi er koblet ut." Sammenlignet med hva? Du vet, denne typen idoliserte fremstillinger av hvordan samfunnet og sosial interaksjon var før, kommenterer professor Keith Hampton ved Rutgers State University til New York Times.

Skal vi tror den videre konklusjonen til Hampton og hans forskerteam, har smartmobilen på ingen måte gjort oss mindre sosiale. Dette til tross for at det gjerne er populært å hevde noe slikt.

De som trakk frem mobiltelefonen sin utenfor det samme kunstmuseet i dag, viste seg nemlig å være alene. Ifølge forskerne var det svært få som gjorde det samme når de gikk i grupper. Phonearena påpeker også at de som står alene med mobilen kanskje ringer eller skriver SMS med noen de skal møte, eller at de er på sosiale medier?

Innbilsk? Usikker på eget utseende? Gruppepress?
Derfor tar vi "selfies"


(Kilder: New York Times via Phonearena)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen