Guide
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no/istock 14884606)

Gjør PC-en klar for Windows 8

Microsofts nye operativsystem er bare ett døgn unna.

Windows 8 er rett rundt hjørnet, og det er omtrent ingen hemmeligheter igjen. Vi har tidligere skrevet om et par ting du bør være klar over før du går i innkjøp av Microsofts nye operativsystem, og i dag tar vi for oss hvordan du kan klargjøre PC-en din for Windows 8.

For selv om Microsoft sier oppgraderingen til Windows 8 er både raskere og enklere enn tidligere (noe vi er helt enige i), er det forsatt lurt å gjøre et par ting før du trykker på installasjonsknappen. En ny versjon av Windows er tross alt gyllen mulighet til å starte på nytt, rense maskinen litt og gjøre den rask og stabil igjen.

Det inkluderer blant annet å sikkerhetskopiere filene dine, notere hvilke programmer du vil laste ned igjen og deaktivere programmer du vil installere igjen på det nye operativsystemet.

La oss gå igjennom listen, steg for steg:

Steg 1: Backup

Sikkerhetskopiering er ikke akkurat det morsomste du kan gjøre, men det er likevel en nødvendighet hvis du vil være sikker på å ikke miste verdifull data. Bilder, filmer, musikk, dokumenter, hva som helst, bør du få det over på en ekstern harddisk, en minnepenn eller brenn det ut på DVD-er.

En nyinnstallasjon av et operativsystem er alltid en gyllen anledning til å ta dette skippertaket, om du ikke har skikkelige rutiner fra før.

Steg 2: Skriv ned programmene du vil ha

Hvis du har sittet på samme maskin en stund har du sikkert samlet opp en solid samling av programmer. Noen nyttige, noen uverderlig, og noen programmer du kanskje helt hadde glemt du hadde installert.

I tillegg til å rydde opp i samlingen din for å få mer orden på harddisken, kan det også være greit å notere deg hvilke programmer du faktisk vil fortsette å bruke i Windows 8. Hvis du vil ha en fersk installering av det operativsystemet vil programmene dine forsvinne, og du vil måtte installere og laste de ned på nytt. Da er det greit med en liten liste over favorittprogrammene dine, og kanskje også med de medfølgende lisensene. Det bringer oss også videre til neste punkt:

Steg 3: Deaktiver og deautoriser programmene dine

I flere tilfeller holder det ikke å bare slette et program for at du skal kunne installere det et nytt sted. Ta Photoshop som et eksempel. En lisens koster flere tusen kroner, og du vil bare kunne installere det på to av maskinene dine. Dermed må du deaktivere versjonen du har installert, slik at du kan aktivere den på din nye Windows 8-installasjon.

Det samme gjelder programmer som iTunes, som bare lar deg ha fem aktiverte maskiner. Hvis du allerede har fyllt kvoten bør du deaktivere iTunes på PC-en din, slik at du kan reaktivere den på nytt når du har installert Windows 8.

Steg 4: Klon maskinen din

Hvis du virkelig er i det paranoide hjørnet, eller bare liker å være ekstra trygg, kan du klone systemet ditt før du installerer Windows 8. Her finnes det mange alternativer å bruke, som for eksempel Norton Ghost, Acronis True Image eller Clonezilla. Et fjerde alternativ er EaseUS ToDo Backup, som du kan lese en guide til her.

Nå bør PC-en din være klar for Windows 8. La oss ta en titt på hvordan installasjonsprosessen foregår, og hvordan du installerer operativsystemet fra en minnepenn.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen