Gjør klar for neste SSD-generasjon

Gjør klar for neste SSD-generasjon

Nye SandForce-kontrollere kan by på mangedobbel ytelse i forhold til de gamle.

LSI kan nå melde at den tredje generasjonen med SandForce-kontrollere er lansert, SF3700-serien. I serien befinner det seg fire ulike kontrollere, alt etter hva slags bruk de er tiltenkt.

For den enkleste bruken er det SF3719 som gjelder, mens hovedvolumet nok vil ligge på SF3729. Entusiastmodellene vil på sin side ta i bruk SF3739. Den siste kontrolleren heter SF3759 og er beregnet på bedriftene, selv om det nok finnes entusiaster som vil trykke denne til sitt bryst.

SF3719 er relativt nedskalert i forhold til de andre. Den støtter maksimalt 128 gigabyte med data, og bare MLC-minne. SF3729 øker til en maksimalgrense på to terabyte med data, samtidig som den støtter TLC- og MLC-minne.

Verstingutgaven for entusiastene byr på mye av det samme som lillebror, men har også støtte for en høyere PCIe-båndbredde, samt bedre støtte for datasikkerhet. SF3759 byr på alt som verstingmodellen har, men vil i tillegg støtte et bredere spenn av flashminne.

Støtter PCIe og SATA

Den nye serien har innebygget støtte for både PCIe 2.0 og SATA 6 Gbit/s. Dette gjør at produsentene kan bruke én design enten det lages en SSD for vanlig montasje i et 2,5-tommers drev, eller som et PCIe-basert innstikkskort. Dette vil kunne medføre lavere kostnader for produsentene, noe som forhåpentligvis også kommer forbrukerne til gode.

Med et utvidet fokus på PCIe er det kanskje bare naturlig at kontrolleren støtter både AHCI og NVMe via PCIe-grensesnittet. Selv om AHCI er vel og bra, så er NVMe utviklet spesielt med tanke på bruk av SSD på PCIe-grensesnittet, og har en spennende fremtid.

Selv om kontrolleren er ny vil ytelsen for SATA 6 Gbit/s fremdeles ligge på rundt 550 MB/s, hvilket er rimelig naturlig. Her er det grensesnittet som er flaskehalsen, men dersom kontrolleren får en PCIe x4-port tilgjengelig skal ytelsen kunne krype opp til 1800 MB/s.

IOPS-kapasiteten med de nye kontrollerne er oppgitt til rundt 150 000 ved lesing over PCIe x4, og 94 000 over SATA. IOPS ved skriving er rundt det halve av leseverdien.

Skal forbedre levetiden

At flashminnet i SSD-er har begrenset levetid er stadig i nyhetsbildet, og den stadige krympingen av produksjonsteknologien gjør det stadig vanskeligere for produsentene å holde levetiden oppe.

Vi har blant annet sett flere tilfeller der produsentene har valgt forrige generasjons flashminne, med dagens kontrollere, nettopp for å komme seg unna problemene.

Ved å inkludere en variant av DuraWrite-teknologi i kontrollerne skal en til en viss grad bøte på dette problemet, i hvert fall om vi skal tro LSI. Denne teknologien reduserer slitasjen på minnecellene, og skal kombineres med LSIs egne feilrettingskretser.

En nykommer på markedet

SandForce er egentlig en ny aktør, og ble for alvor satt på dagsorden da de slapp sin SF1000-serie: SF1200 som først og fremst var myntet på forbrukerne, og SF1500 for entusiastene og bedriftene, og begge befant seg i mange SSD-er rundt omkring.

Med oppfølgeren ble det enda råere, og kjøper du en SSD i dag er det store sjanser for at det er en kontroller fra SandForce SF2000-serien som sitter og styrer ting på innsiden. I 2011 ble SandForce kjøpt opp av LSI, som altså har latt selskapet fortsette å videreutvikle produktene sine.

Les også vår store guide til hvordan SSD-er fungerer:
Del 1: SSD-en din blir tregere dag for dag »
Del 2: Dette er levetiden til en SSD »
Del 3: Slik installerer du SSD-enm riktig »

(Kilde: LSI)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen