Gjør deg klar for Oktoberfest 2013
(Bilde: Shutterstock/PhotoSGH)

Gjør deg klar for Oktoberfest 2013

I dag er siste sjanse til å melde seg på.

De fleste forestiller seg brystfagre kvinner med hendene fulle av ølglass når de hører ordet «Oktoberfest». Her på Akam vet både vi og leserne våre bedre, og tenker selvfølgelig heller på fotoutfordringen som blir arrangert hvert år, med høsten som tema. Nok en gang blir arrangementet ledet an av Tomsi42.

Reglene er stort som tidligere år, og er som følger:

Et av fjorårets bidrag til oktoberfesten.
Et av fjorårets bidrag til oktoberfesten.Foto: Tomsi42
 • Du skal kun benytte et objektiv med fast brennvidde fra 1.oktober til 31.oktober (zoomer er ikke lov).
 • Du skal i utgangspunktet benytte samme hus under festen. Hvis du av forskjellige grunner må bytte hus, så bør det ha samme crop-faktor som det første.
 • Det skal postes kun et offisielt bilde om dagen; har du alternativer kan de legges i en spoiler-tag.
 • Du kan maksimalt delta med ett bilde fra en og samme dato. Deltager-nivå prosjekt-oppgave er unntatt denne regelen; de kan poste flere bilder (eller alternative utgaver av samme bilde) fra en og samme shoot, fordelt over flere dager.
 • La bildene inneholde exif-info hvis mulig. Du må gjerne skrive opp eksponeringsdata i posten.
 • Bilder i landskapsformat skal ikke være større enn 1280 piksler i lengden og bilder i portrettformat skal ikke være større enn 1024 piksler i høyden. Info for å legge inn bilder finner dere her.
 • Når måneden er over, velger du de fire bildene du liker best, så legger du de inn i galleriet. Dette er en tråd som blir opprettet i slutten av festen. De som deltar på prosjekt-oppgavenivå, presenterer den ferdige bildeserien sin.

Deltagernivå


Hardcore:
Du tar kun bilder relatert til utfordringen og leverer ett bilde hver dag. Du kan ta bilder til andre formål, men alle bilder du tar skal følge reglene for den personlige utfordringen din.Det er ikke forventet at alle skal være like beinharde deltagere, og du kan selv velge for aktiv du vil være i konkurransen. Det er derfor ulike aktivitetsnivåer, som du selv kan rangere deg selv etter:

Entusiast: Du tar hovedsaklig bilder relatert til utfordringen og leverer ett bilde hver dag. Du tar andre bilder hvis du føler for det.

Kandidat: Du forsøker deg på entusiast-nivå, men det kan være noen dager du ikke kan levere. Minimumskravet er at du klarer å leverer ett bilde fire dager i uken, og hvis du klarer du sju er det bonus. Du tar andre bilder hvis du føler for det.

Pingle: Du tar to til tre bilder per uke. Du tar andre bilder hvis du føler for det.

Prosjekt-oppgave: Du har valgt deg et konkret foto-prosjekt som i slutten av måneden skal ende opp i en bildeserie på 5-10 bilder. Du velger selv hvor ofte du vil ta bilder, og bilder tatt i en fotosesjon kan fordeles over flere dager, men maks ett bilde skal postes hver dag. Du bruker det valgte objektivet til all fotografering relatert til denne festen, og tar bilder med hva du vil ellers i måneden.

Deltagertråd

Hvis du vil være med i utfordringen må du opprette en egen tråd i forumkategorien Fotografering > Utfordringer, hvor du legger inn ett bilde for hver dag. Kommentarer fra andre er velkomne; se det som en bildekritikk.

Navnet på tråden må følge gjeldene regler for forumet. Vi anbefaler på det sterkeste på bruke følgende format:

Oktoberfest 2011 - brukernavn - objektiv

For eksempel:

Oktoberfest 2011 - tomsi42 - 20mm f/1.7

Info for å legge inn bilder finner dere på på forumet vårt.

Frikort

På grunn av uforutsette hendelser, så kan det være at man blir forhindret i å ta bilder en dag (f.eks. syke barn). Derfor innfører vi frikort for Hardcore og Entusiast deltagerene. Hardcore får 2 frikort; entusiastene 4. Frikortet gjelder kun for én dag. Hardcore-deltagerene kan også bruke frikortet for foto-oppgaver som bryter med utfordringen.

Etternølere

Selv om du ikke får med deg Oktoberfesten fra begynnelsen av kan du fortsatt melde deg på i løpet av den første uken; da med deltagernivå kandidat eller pingle.

Hardcore og entusiaster som av forskjellige grunner ikke får registert seg i tide, men har tenkt seg å være med; dere kan registrere dere i ettertid så lenge dere starter den 1. oktober.

Annet

For de som ønsker seg enda litt mer utfordring kan sette sine egne regler. Dette kan for eksempel være:

 • Kun ta ett bilde hver dag. Mao. Kun én eksponering om dagen.
 • Man skal ikke beskjære (croppe) bildet eller justere skjev horisont.
 • Konvertere bildene til sort/hvitt
 • Ingen bearbeiding i Photoshop, GIMP, eller noe annet.

Dette er som sagt bare forslag til tilleggsregler du kan benytte deg av, og bør kun benyttes hvis du virkelig er ute etter en skikkelig utfordring.

Har dere noen spørsmål, så vær ikke redd for å komme med dem i Oktoberfest 2013 sin egne forumtråd.

God fotofest!

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen