Gjett hva disse rare oppfinnelsene gjør

Gjett hva disse rare oppfinnelsene gjør

Se 15 nyttige og rare forløperne til dagens moderne dataprodukter.

Utover 70-tallet ble mange av de individuelle delene som utgjør en datamaskin kraftig forbedret og krympet. Som med kjøkkenmaskinen vi omtalte på forrige side var det nå mulig å prøve et par utradisjonelle prosjekter med maskinvaren.

Utover 80-tallet resulterte dette blant annet med at en rekke forskningsinstitutter begynte å lage spennende roboter.

Én av dem er Officer Mac, født i 1985. Den fjernstyrte kjekkasen underviste skolebarn i generell sikkerhet på gata. Fordi Officer Mac fremstår som veldig følsom når han kjører rundt, ble han også brukt til å støtte mishandlede barn.

Om den skal ha ledet til noe spennende i dag må det være et noe bedre barnevern og ikke minst barneprogrammet «Teletubbies».

En annen vill robot som ble kokt sammen på midten av 80-tallet var denne, som går under navnet «Sentry». Den var et moderne overvåkningsystem, som rullet rundt og rapporterte via radio om den merket noe i en omkrets på 50 meter. Hverken roboten eller selskapet bak slo særlig an.

Etter en periode med mye spennende, og noe rar, utvikling, så en av dagens mest utrolige innovasjoner dagens lys. Allerede i 1983 begynte man å fikle med delene som til slutt skulle forme Internett.

Her ser du en av prototypene til en enkel nettverkskabel, utviklet av BICC Data Networks mellom 1983 og 1993. Selve kabelen er en koakskabel som var mye brukt til TV-signaler på den tiden, og i hver ende sitter det signalomformere.

Det var imidlertid ikke første gang det var mulig å sende ren data mellom maskiner over store avstander. Mot slutten av 60-tallet kom modemet på markedet, som gjorde det mulig å bruke en analog telefon i hver ende for å overføre digital data.

Utover 80-tallet og spesielt i starten av 90-tallet fikk Internett raskt en sentral rolle i dataverdenen. Men det var først i 1998 at de to studentene Larry Page og Sergey Brin stiftet søketjenesten Google. På bildet over ser dere en av de første virkelige serverne deres. Her hadde de kort og greit koblet sammen billig maskinvare de fant liggende, og flere slike tårn var det som drev tjenesten gjennom tusenårsskiftet.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen