Anmeldelse
Arthur og minimoyene på nye eventyr.

Gjensyn med minimoyene

Det er snart tid for at Arthur nok en gang kan avlegge et besøk til sine kjære, små venner minimoyene som bor under hagen til besteforeldrene hans. I løpet av sommeren har Arthur gått gjennom trening for å bli mer ett med naturen, noe foreldrene – og da først og fremst faren – stiller seg uforstående til. På dagen Arthur skal besøke minimoyene får faren plutselig nok av insekter og bestemmer seg for å reise hjem tidligere enn først antatt. Og ikke nok med det – Arthur mottar også en mystisk beskjed om hjelp. Er minimoyene i fare?

Arthur og Maltazards hevn er basert på den tredje boka med samme navn fra bokserien Arthur og minimoyene. Bøkene og filmene er henholdsvis skrevet og regissert av Luc Besson – mannen som har gitt oss actionfylte filmer som Léon og The Fifth Element. Den unge Freddie Highmore, best kjent fra Tim Burtons Charlie and the Chocolate Factory, gjentar rollen som Arthur, mens blant andre Snoop Dogg, Mia Farrow og Lou Reed er å finne i andre roller.

Ingen Bowie

Arthur og Maltazards hevn er først og fremst visuelt enestående. Filmen har sterkt detaljnivå på de mange ulike miljøene og underlige karakterene man møter på, i tillegg til å bevare et friskt og fargerikt uttrykk. Maltazards hevn byr ikke på mye nytt i forhold til forrige film – her møter vi de samme gamle i nogenlunde like situasjoner. Det er forøvrig synd at enkelte skuespillere ikke vender tilbake i denne oppfølgeren, da først og fremst David Bowie og Robert De Niro.

Filmen varer bare i 1,5 timer og føles aldri kjedelig. En av de positive sidene er at det finnes en del morsomme situasjoner – for eksempel flere scener der vi får diverse kontraster mellom hva som blir sagt og hva som skjer eller blir vist på skjermen, mest tydelig i scenen der far og mor er på vei tilbake til besteforeldrene. Skuespillet er også kurant, selv om det også eksisterer sterke tendenser til overspilling i noen sammenhenger, som ved forrige film. Karakteren Maltazard er filmseriens sterkeste kort – han er en interessant skurk med flere artige nyanser, som at han bedårer husarbeid.

Forvirrende fortelling

Den første filmen med minimoyene hadde et svært raskt tempo som førte til en god del utelatelser, logiske brister og uklarheter i fortellingen. Dette gjentar seg dessverre i Maltazards hevn som også virker som en merkelig, ufullendt historie. Det er mulig at jeg har oversett noe (og det skyldes den nogenlunde hyperaktive fortellerstilen som løper avgårde fortere enn Usain Bolt), men hvorfor havner Arthur hos Snoop Dogg når han faller gjennom teleskopet? Hvorfor får vi høre om han som leder enhjørningene når han ikke fremstår som viktig i det hele tatt?

I tillegg har vi andre spesielle elementer som noen anakronismer – ga Dr. Dre ut Still D.R.E. på 60-tallet? Akkurat slike ting er lett å tilgi, dette er tross alt en enkel fortelling for barn. Men alle uklarhetene og snarveiene i fortellingen blir bare forvirrende og man bør ikke nedvurdere dette fordi det "bare" er en barnefilm. Det verste elementet ved filmen må likevel være den patetiske kjærlighetshistorien mellom Arthur og Selenia. Den er klønete og minimalt utført, noe som gjør at den bare føles falsk, billig og malplassert.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Arthur og Maltazards hevn er en grei film, men det er viktig å huske på at den først og fremst er myntet på barn. Filmen inneholder rikelige doser med fargerike og varierte miljøer – med fine innslag av spenning og ironisk humor. Dessverre blir det foretatt en lang rekke med billige snarveier i fortellingen, og filmen føles derfor en smule forvirrende og ufullstendig. Jeg har likevel ingen problemer med å anbefale den visuelt slående filmen til sitt kjernepublikum – barna.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen