ISEE-3.
ISEE-3. (Bilde: Wikipedia Commons)

Gjenopplivet «død» satelitt etter 20 år

Men nå gir de opp.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har stadig spennende prosjekter på gang, enten det er å teste satelitter som skal gi hele verden gratis Internett, prøve ut 3D-skrevne rakettdeler eller offentliggjøre kildekoden som brukes til utskytning av raketter.

Nå har byrået dratt nok en fascinerende begivenhet opp av hatten – og det mest imponerende er at de denne gangen bare er med som medhjelpere. Som blant annet avisen Daily Mail og nettstedet Quartz melder har nemlig en gruppe entusiastiske frivillige nemlig klart å gjenopplive en gammel og for lengst «død» satelitt.

Ble skutt ut i 1978

Satelitten det dreier seg om heter ISEE-3 (International Sun/Earth Explorer 3) og ble opprinnelig skutt ut i bane rundt Jorden i 1978. Formålet var blant annet å studere forholdet mellom Jordas magnetfelt og solvindene, og senere ble den satt til å se på hvordan solvinder påvirker kometers atmosfære.

I 1991 ble satelitten omdirigert inn i en lang bane rundt solen for sitt siste oppdrag, og all ordinær radiokontakt opphørte i 1997. Etter en meget lang ferd er ISEE-3 nå nærmere Jorden enn den har vært på over 30 år, noe som romentusiaster innså at kunne by på en unik sjanse til å blåse nytt liv i satelitten.

Til tross for at satelittens teknologi nå er grundig utdatert, og styresystemene forlengst er kastet, klarte de faktisk å gjøre nettopp det. Nærmere bestemt fyrte de opp satelittens fremdriftsraketter forrige helg, for første gang siden siden den startet på den lange reisen hele veien rundt solen.

Problemene knyttet til den eldgamle kommunikasjonsteknologien om bord løste teknikerne ved å simpelthen utvikle virtuelle programvareversjoner av de opprinnelige styresystemene, som satte dem i stand til å kommunisere med satelitten.

Kortvarig glede

Dermed lå i utgangspunktet mye klart for at ISEE-3 på nytt kunne tas i bruk, noe som i første omgang innebar å plassere satelitten på et stabilt punkt mellom Jordens og Solens gravitasjonsfelt – kjent som jordens «Lagrange-punkt». For å få til dette måtte ingeniørene fyre av styringsrakettene, noe de har forsøkt denne uken – uten hell. 

Selv om motorene startet i helgen, viser det seg nå at de kun gjorde det fordi det lå igjen litt drivstøff i rørene fra 90-tallet. Det forteller lederen for gjenopplivingsprosjektet til NPR.

– På dette punktet står vi egentlig bare og klør oss i hodet. Vi vil kanskje gjøre ett siste forsøk, men dette er nok slutten for forsøket med å få den tilbake mot Jorden, sier Keith Cowing til NPR.

Dette er dårlig nytt for gruppen frivillige, som forresten også inkluderer tidligere NASA-ansatte, men likevel er det spennende å se at de har klart å komme så nære målet om å få satt satelitten til å forske på ny.

Visste du at NASA har et flygende observatorium?
Gir astronomene bedre sikt enn noensinne »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen