Et eksemplar av ICT 1301. (Bilde: Wikipedia Commons)

Gjenoppliver en av de eldste masseproduserte datamaskinene

ICT 1301 fyres opp igjen etter mer enn 50 år.

Nå som IT-industrien gjør teknologiske fremskritt i et rasende tempo kan det være interessant å vende blikket bakover mot bransjens tidligere utviklingsfase.

I fjor kunne vi for eksempel melde at verdens eldste datamaskin «Witch» fra 1951 hadde blitt startet opp igjen, og i sommer markerte Google 65-årsjubileet til den første RAM-baserte datamaskinen «Manchester Baby».

Nytt liv etter 50 år

Nå rapporterer BBC at en annen aldrende traver får støvet sitt børstet av for et aldri så lite comeback. Maskinen det er snakk om er den såkalte ICT 1301, også kjent under kallenavnet «Flossie», som nå doneres til det britiske museet National Museum of Computing.

ICT 1301 er blant de eldste masseproduserte datamaskinene og ble kunngjort i 1960. Den første kunden ble University of London, som anskaffet seg maskinen i 1962 for å bruke den til å beregne eksamensresultater, i tillegg til andre administrative oppgaver.

Den ble produsert i mellom 150 og 200 eksemplarer, hvorav kun fire angivelig eksisterer i dag. Av disse er det imidlertid kun én som visstnok er reparerbar, og det er denne maskinen som altså har blitt donert til National Museum of Computing av en gårdseier fra Kent-området.

Fem tonn

ICT 1301 er cirka 7 meter lang, 6 meter bred og veier generøse fem tonn. Klokkefrekvensen er på 1 MHz, og maskinen lagret dataene ved hjelp av et hullekort av stivt papir.

Museet håper å restaurere datamaskinen slik at den blir klar for utstilling i fungerende tilstand innen år 2016, med original programvare og det hele.

Det har skjedd masse på bare de siste 15 årene: Her er en gjennomgang av det viktigste  i PC-industrien »

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen