Sammenligning mellom vanlig glass og solcellepanelet.
Teknofil
Sammenligning mellom vanlig glass og solcellepanelet. (Bilde: UCLA)

Gjennomsiktige solpaneler kan bli framtidens vinduer

Bruk vinduene og smarttelefonen til å høste energi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forskning på effektiv innhøsting av energi fra sola og omdanning av den til elektrisitet pågår fremdeles for fullt. Vi har tidligere sett at forskere utvikler maling som kan gjøre huset til et solkraftverk og at de jobber med å lage billige solcellepaneler fra gress.

Sist ut i denne utradisjonelle tilnærmingen til hvordan vi kan utnytte solenergi er gjennomsiktige solcellepaneler. Dette innebærer at vi i framtiden kanskje kan skifte ut de vanlige vinduene med solpaneler, og dermed få forsyning av litt god, gammeldags strøm på den måten.

Infrarødt lys

De transparente panelene er lagd av et forskerteam ved UCLA i USA og ble nylig presentert i en forskningsartikkel.

Teamet har tatt i bruk en ny type solcelle av polymer, og dette har gjort dem i stand til å skape en enhet som konverterer infrarødt lys til elektrisk strøm.

Nåværende prototyper har en effektivitet på bare 4 prosent, men dette er forventet å øke med viderutvikling og fortsatt forskning. «Glasset» har en gjennomsiktighetsgrad på 66 prosent, slik at lyset blir litt dempet, men fremdeles lar deg se gjennom det.

Vinduer og telefoner

Ifølge forskerne kan denne solcelleteknologien bli integrert i bygninger eller bærbare duppedingser. På godt norsk betyr dette at vi en dag kan få solcellevinduer eller smarttelefoner med innebygd solcellepanel.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Teknologien har fremdeles et godt stykke igjen, så vi vil dessverre ikke få slike vinduer eller telefoner med det aller første.

(Kilde: ACS Nano)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen