Gjennombrudd kan gi harddisker på 100 terabyte

Den magnetiske lagringen får en ekstra dimensjon.

Harddiskindustrien gjør stadig fremskritt, og nå har forskerne funnet en løsning som på sikt trolig vil kunne gi oss harddisker med enorme 100 terabyte lagringskapasitet.

Alt er 2D i lang tid fremover

Siden harddiskens fødsel har lagringen foregått i to dimensjoner, dog i ulike former. I begynnelsen lå dataene lagret på langs av harddisksporene, men da perpendicular-teknologien gjorde sitt inntog ble dataene lagret stående, og ikke liggende. Dette muliggjorde et stort sprang i teoretisk lagringskapasitet for tradisjonelle snurredisker, og er teknologien vi bruker i dag.

HAMR er spennende, men dette er enda råere. Tre lag med magnetskiver.
HAMR er spennende, men dette er enda råere. Tre lag med magnetskiver.Foto: doi:10.1371/journal.pone.0040134

For å komme seg videre fra der vi er i dag er det blant annet forsket på lagringsteknologien HAMR, heat-assisted magnetic recording. Konseptet går noe forenklet sett ut på at man varmer opp magnetplaten med en laser, for en forbedret lagringskapasitet. Teknologien har vært på tegnebrettet lenge og én av utfordringene som forskerne har stått overfor har vært laserens nøyaktighet. Kapasitetsmessig blir HAMR et kjempeløft, produsentene regner med at de på sikt skal kunne levere harddisker med kapasiteter på 60 TB. De første HAMR-baserte enhetene vil dog begrense seg til 6 TB.

60 terabyte er vel og bra, men enda er ikke toppen nådd. Det siste innen magnetlagring går nå ut på å bevege seg fra lagring i 2D og over på 3D.

Tre lag gir åtte bits i høyden

Ulik ladning gir flere kombinasjonsmuligheter.
Ulik ladning gir flere kombinasjonsmuligheter.

Det samlede magnetiske signalet kan bety åtte forskjellige ting.
Det samlede magnetiske signalet kan bety åtte forskjellige ting.

Helt enkelt går dette ut på at magnetplatene nå skal få flere lag, nærmere bestemt tre stykker. Mellom disse lagene er det et isolerende materiale. Disse lagene gir fra seg forskjellig styrke på det magnetiske signalet, og ved å legge sammen ladningen fra disse tre lagene vil man kunne få ut én av åtte (23) ulike verdier.

Det kreves helt spesielle lese- og skrivehoder for å benytte disse 3D-baserte magnetplatene, ettersom de nå må kunne hente ut åtte forskjellige verdier. Hvert av magnetlagene har også sine spesielle egenskaper, slik at de bare responderer på et spesielt signal fra skrivehodet.

Teknologien er enda på tegnebrettet, selv om forsøk har vist at det virker. Platene som støtter lagring i 3D er vanskelige og dyre å produsere, mens platene som brukes i vanlige 2D-hardisker er relativt rimelige.

Enn så lenge må vi altså klare oss med fire terabyte, før de første HAMR-baserte enhetene dukker opp med seks terabyte en gang i 2014.

Det er flere som leker seg med morgendagens teknologi:
IBM vil bygge fremtidens datamaskiner med "elektronisk blod" »

(Kilde: Plos One)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen