Giske vil kutte nettet til pirater
Teknofil

Giske vil kutte nettet til pirater

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Kulturminister Trond Giske vil vurdere å følge den nye engelske loven når det gjelder å kutte nettet for pirater. Det kommer ikke bransjen til å godta uten videre kamp.

Følger britene
En nylig avtale i England gjør at fildelere kan få strammet inn på linjekapasiteten sin. Nå vil Trond Giske at Norge skal følge i samme fotspor. Klassifiseres du som fildeler skal nettlinjen krympes ned. At filmen 21 nå er tilgjengelig på nett allerede flere måneder før DVD-lansering kommer vel ikke som en overraskelse for teknologiinteresserte, men nå har tydeligvis kulturministeren også åpnet øynene. Også musikkbransjen klager igjen.

- Det er ingen tvil om at bransjen sliter, og mindre idealistiske butikker eller idealistiske plateselskap får det mye verre, sier direktør Bjørn Rogstad i EMI Music til NRK.

Til NRK Nyheter sier Giske at det nå er på tide å ta grep i forhold til norske fildelere og hva konsekvensene er for underholdningsbransjene.

- Det er de som legger ut de store ulovlige samlingene som vil bli stengt ute. Og det er jo ikke så urimelig at de som bryter lov om opphavrett faktisk får en straff for det, sier Giske til NRK.

Leverandørenes ansvar
Giske mener det er internettleverandørenes ansvar å følge opp en eventuell ny lov. Prosjektleder i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, er imidlertid ikke spesielt imponert over forslaget. Han mener at dette er en helt feil fremgangsmåte, og sammeligner prosessen med bannlysing kjent fra middelalderen..

- I Norge kuttet man bannlysning i middelalderen, å stenge noen ute fra internett er som å stenge de ute fra samfunnet. Vi snakker ikke bare om å gå og kjøpe seg et nytt internettabbonement, men at man faktisk er utestengt fra nettet, sier Waterhouse.

Dermed kan det altså bli seriøse konsekvenser for å dele filer. Nettlinjen din blir enten kuttet, eller i beste fall med meget begrenset hastighet.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen