Gir opp Java

Java på mobiltelefonen er mobilbransjens forsøk på å lage en felles plattform mobilprogrammer kan kjøres på. Å installere Java-programmer på mobiltelefonen din kan likevel være en forvirrende affære. Alle mobiltelefoner vil ikke kjøre alle Java-programmer, og noen ganger fungerer ikke alle programmets funksjoner.

Dette dilemmaet sto vi i redaksjonen overfor da vi testet MSN-klienter til mobiltelefoner. Svært mange av programmene fungerte ikke skikkelig på alle telefonene. Dersom personen eller selskapet som står bak et program skal sørge for at det fungerer på alle mobiltelefoner, må de derfor prøve ut programmet sitt på så å si alle telefoner.

Dette problemet har ført til at det svenske utviklerselskapet Boss Media nå kaster inn håndkledet, og slutter å lage Java-programmer for mobiltelefoner, skriver IDG.se. I følge nettstedet sitt forteller Boss Media at de under utviklingen av et spillprosjekt måtte teste 60 mobiltelefoner fra åtte forskjellige mobilprodusenter tre ulike mobilnett. Dette resulterte i mellom 200 og 300 forskjellige konfigurasjonstester.

Det største problemet med Java på mobiltelefoner er ikke at programmet må kodes forskjellig for forskjellige mobiltelefoner, men at det er store variasjoner i skjermoppløsning og tasteoppsett på de forskjellige telefonene.

Sun, som står bak programmeringsspråket Java, har et ansvar for at standardiseringen ikke har fungert, men Boss Media vil i følge IDG.se ikke bare gi dem skylden. – Det jeg gjerne vil se er at alle produsenter går sammen og kommer til enighet om en felles måte å kjøre Java i sine operativsystemer, sier Eric Matsgård i Boss Media til IDG.se.

På sin side skriver Sun ikke fra seg alt ansvaret for kaoset som råder i verdenen for mobil-Java. – Mobilverdenen er vanskeligere enn PC-verdenen, siden den er så differensiert, men problemet som finnes i dag er et forbigående fenomen, og skal ikke overdrives, sier Bert Rubaszkin, teknisk sjef i svenske Sun til IDG.se.

Rubaszkin mener noe av problemet er at bransjen har for høye krav til til rask utvikling av nye standarder. – Mange har en tendens til å ville ha alt "i går". Standardutviklingen må få ta tid, sier han, og understreker at Sun ikke har mer å si i dette spørsmålet enn for eksempel Ericsson og Nokia.

Nokia medgir at Java-kaoset er et dilemma. – Det har gått litt fort. Det kan bli sånn når utviklingen går veldig raskt, sier Anders Lundin, teknisk markedssjef hos Nokia i Skandinavia til IDG.se. Han lover likevel at det kommer forbedringer. – Det er et problem som alle jobber mye med. Et bra rammeverk som skal gjøre det lettere for testerne av nye standarder er på vei. Utviklerne skal da ikke behøve å teste mot enkelte mobiler, sier Lundin.

(Kilder: Digi.no, IDG.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen