Gir blaffen i mobilforbud

Forbudet gjelder førerens bruk av håndholdt mobiltelefon i bil. Strengt talt gjelder det også mot bruk av ledning mellom mobiltelefon og øre, eller bluetooth headsett, med mindre selve mobiltelefonen sitter i en holder som er forskriftsmessig fastmontert nær synsfeltet til føreren.

Dyrere
Forelegget for å bryte regelen er nå på 1300 kroner. Men at det er dyrere å bli tatt synes heller ikke å skremme særlig mange. Politimenn på kontroll opplever stadig at folk fortsetter å snakke i håndholdt mobiltelefon, selv etter at de er vinket inn til siden av politiet.

Hva som er årsaken til at loven har så liten effekt er sikkert en studie verdt.

Vil ha informanter
I Australia har man de samme reglene som i Norge. Her har undersøkelser vist at så mange som halvparten av alle bilførere innrømmer at de snakker i mobiltelefonen eller sender SMS mens de kjører. Her er boten på 187 dollar, i tillegg til at alle som blir tatt må betale 10 dollar til et fond for ofre for kriminalitet. Samtidig belastes førerkortet med tre prikker.

For å få en slutt på bruken av håndholdt mobil blant bilførere har myndighetene iverksatt en kampanje. Her oppfordres menigmann til å opptre som politiinformanter og rapportere alle de ser snakke i mobilen mens de kjører. Politiet vil ta imot slike tips på et eget telefonnummer der du også kan rapportere stygge forbikjøringer og annen trafikkfarlig atferd.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen