Gikk du på denne?

Gikk du på denne?

Regjeringen vil finansiere Datalagringsdirektivet med avgift på alle former for lagring.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Denne artikkelen var en aprilspøk. Heldigvis.

For ikke lenge siden kunne vi melde at datalagringsdirektivet (DLD) var utsatt - igjen - fordi regjeringen trengte mer tid på å få utarbeidet en plan for hvordan det hele skal finansieres. Mediehuset Tek har nå fått tilgang på interne dokumenter som viser i detalj hvordan regjeringen har tenkt å finansiere det offentliges del av DLD-budsjettet.

Dette er Datalagringsdirektivet

Harddisker blir dyrere
Dokumentene vi har fått tilgang til viser at man har tenkt å innføre en avgift på alle former for datalagring, uansett hvilken form det tar.

Avgiften blir på 34 øre per gigabyte, noe som innebærer at en harddisk på 2 TB vil bli 680 kroner dyrere. Kjøper du en bærbar PC med en SSD på 240 GB, vil den bli drøye 80 kroner dyrere som en følge av denne avgiften, dersom den blir innført.

Ikke bare harddisker
Selv om formålet og mottageren er forskjellig kan dette minne om Sveriges harddiskavgift som ble innført for et halvt år siden hos broderfolket. Avgiften som skal finansiere DLD skal i følge dokumentene vi har fått innsyn i ikke bare gjelde harddisker, men alle former for datalagring.

Det vil si at en pakke med 25 brennbare CDer vil bli omtrent 6 kroner dyrere enn før, mens en tilsvarende stabel med enkeltlags DVDer vil stige i pris med omkring 40 kroner. Også minnekort og minnepinner blir rammet av avgiften, om regjeringen får det som de vil, og et minnekort på 128 GB vil dermed bli omtrent 43 kroner dyrere enn før.

Slutt på gratis skylagring
Avgiften vil selvsagt ikke få tilbakevirkende kraft, slik at lagringsmedier du allerede har vil ikke bli avgiftsbelagt. Tjenester som gir deg lagringsplass over nett, som for eksempel online backup-løsninger eller skylagring, vil imidlertid bli ilagt den samme avgiften, enten tjenesten er gratis eller ikke.

Dersom du for eksempel kjøper et produkt i butikken hvor det følger med 20 GB skylagring, vil butikken måtte betale avgiften på dine vegne i kjøpsøyeblikket. I tilfeller der det ikke er noen definert kvote vil det være tjenestetilbyderens ansvar å trekke avgiften samtidig som norsk mva trekkes. Dette gjelder for eksempel tjenester som Steam, hvor man allerede skal betale norsk mva siden dette defineres som en digital tjeneste.

Vi har ennå ikke lyktes i å noen i regjeringen eller departementet til å kommentere dette under fullt navn, men en tjenesteperson i Samferdselsdepartementet gikk med på å uttale seg mot løfte om anonymitet:

"Dette er like lite gjennomtenkt som selve datalagringsdirektivet! Hvordan skal vi få håndhevet eller sjekket dette? Det kommer til å koste mer enn selve gjennomføringen av DLD, og folk kommer bare til å kjøpe lagringsmediene sine i utlandet i stedet. Det er forbrukeren og norske forhandlere som til syvende og sist kommer til å sitte igjen med svarteper!"

Ujevnt og urettferdig
– En flat avgift per GB synes svært urettferdig og ujevn, påpeker vedkommende, siden de forskjellige enhetene har så vidt forskjellige priser i forhold til langringskapasiteten.

Et 128 GB minnekort koster i utgangspunktet flere tusen kroner, så 43 kroner ekstra vil ikke utgjøre den store forskjellen i prosent, mens en harddisk på 2 TB kan bli omtrent dobbelt så dyr som den var før avgiften.

Selvfinansierende?
Å administrere dette vil ikke være gratis, og dokumentene sier ikke noe om hvordan dette skal finansieres, utover en noe ullen formulering som kan tyde på at det tas høyde for å øke avgiftsbeløpet dersom man ser at det vil være behov for det "i tilfelle uforutsette utgifter med ordningen".

Vil du lese dokumentene selv, har vi lagt dem ut til nedlasting her.

OPPDATERING:
Som de fleste nå sikkert har skjønt var dette vår lille aprilspøk - og advarsel mot å få "gode" ideer.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen