Gigantenes nettleserkamp

Akkurat da jeg trodde, eller håpet er vel en mer ærlig formulering,  jeg var ferdig med testing av nettlesere for en periode, kom selvsagt både Google Chrome, og en ny utgave av Internet Explorer (IE8). Vi ser nærmere på noen av forskjellene og likhetene.

Ingen test
Før det store hylekoret starter, og kommentarfeltet oversvømmes av hissige debattanter er det viktig påpeke en ting. Dette er ikke en test. Det er ingen vitenskaplig sammenligning av de to nettleserne.

Det er kun en liten oppsummering av hva de byr på, spesielt ettersom begge har en rekke nye funksjoner som kan minne om hverandre, selv om de kanskje går under forskjellige navn og betegnelser.

Velkomne nyheter
En ting begge de to utviklerne har satset på, og som nok kommer til å spare mange for frustrerende øyeblikk, er at hver enkelt fane kjører som en seperat prosess. Det vil altså si at hvis en av fanene du har aktive skulle låse seg og krasje, så låser ikke hele nettleseren seg.

De andre aktive fanene vil fortsatt fungere som før, og du slipper at viktig data eller informasjon forsvinner. Ulempen er at ettersom hver fane er en egen systemprosess, krever dette mer ressurser fra maskinen din. De forskjellige løsningene er riktignok litt forskjellige under overflaten, men for sluttbrukerne er det praktiske resultatet ganske likt.

Ved å åpne Windows sin task manager mens man bruker de to leserne ser man imidlertid at de pusher grensene ganske langt i forhold til bruk av internminne. Alle prosessene krever endel av maskinen din.


At fanene kjøres seperat kan hindre kriser i jobbhverdagen, men krever sitt.

Suger internminne
Vi har ikke gjort omfattende benchmark-tester av de to nettleserne, men det finnes mange andre som har rukket å gjøre det. Det mest oppsiktsvekkende er den enorme delen av internminnet ditt begge nettleserne bruker på å holde de forskjellige fanene separert.

Tester og journalist Randall Kennedy skriver i sin blogg på Infoworld, at begge nettleserne bruker mer internminne enn Windows XP. Med 10 åpne faner og ulike nettsider for hver enkelt, spiste Chrome og IE 8 henholdsvis 324 og 332 megabyte av internminnet. Begge leserne er utvilsomt fremtidsrettet, og hvis du sitter på en gammel maskin, og er vant til å ha mange faner i gang på samme tid, kan det sikkert være greit å vente en liten stund med å skifte nettleser.

Ekstra funksjoner
Begge de to nye nettleserne kommer med en rekke spennende nye funksjoner. I IE8 har man lagt inn "slices" og "accelerators", som forenkler surfingen din, og som lar deg enklere bruke elementer fra en nettside, navigere videre, lagre informasjonen som et lite minibokmerke som stadig oppdateres. Ekstremt nyttig for alle som bruker mye tid på for eksempel nettauksjoner.

Hos Google har man valgt en litt annen innfallsvinkel, og utviklerne hos Google har hele tiden sagt at de vil sørge for at nettleseren rett og slett frakter deg raskest fra A til B, noe en rekke hastighettester har delvis bevist, mens andre har gjort tilsvarende tester og funnet ut at det er langt jevnere mellom de to.

Det er også en stor forskjell på hvordan de to nettleserne behandler nettsider du besøker. Chrome er veldig kjapp fra det øyeblikket du trykker på ikonet og frem til leseren starter opp, og laster alt innholdet på en nettside generelt sett raskere enn IE8.

Microsoft har i forbindelse med lanseringen av denne siste betaversjonen fokusert mye på "opplevd hastighet", og det er et legitimt poeng. Som oftest når du besøker en nettside begynner du å lese på toppen, og da er IE8 meget rask, mens den da laster resten av siden mens den da antar at du leser over det første som har dukket opp på skjermen.


Både Google og Microsoft satser på at du skal kunne skjule dine spor.

Sikker surfing
Begge produsentene har sett nærmere på sikkerhetsproblemer, og Googles Incognito-modus og Microsofts InPrivateBrowsing prøver å trekke dette et steg videre enn vi har sett tidligere. Hvor sikre disse er i forhold til hva du legger av igjen av spor når du surfer på nettet, er foreløpig uvisst.

Det begge to imidlertid sørger for er at du ikke legger igjen informasjon på din egen maskin i forhold til hvilke sider du har besøkt. Derfor har begge de to funksjonene også humoristisk sett blitt døpt "porno-modus" av mange på nettet.

Begge i betafase
Omtrent de fleste av Googles produkter er i en form for konstant betafase, og nå er det også tilfellet for IE8. Det er viktig å ha i bakhodet at faktisk ingen av disse produktene er ferdige, og hvis vi ser på endringene i stabilitet fra Microsofts første beta, og frem til denne har det vært et gigantisk steg fremover.

Google har lovet at det vil komme en rekke nye oppdateringer fortløpende, og kjenner vi Google rett, kommer det definitivt til å komme noen overraskelser vi ikke hadde forventet oss. Google satser heller ikke på store hovedoppdateringer som Microsoft, men drypper ut mer og mer fortløpende når det er klart.

To ulike målgrupper
Det er altfor tidlig å konkludere med noe som helst i forhold til de to nettleserne ettersom de ikke er ferdige, men det er helt klart at de sikter inn mot to litt forskjellige målgrupper. Microsoft satser på det mer flashy designet, men har samtidig tatt et langt steg fremover i forhold til funksjonalitet og sikkerhet.

Google har valgt en litt mer hardbarka tilnærming til det hele. Rent og enkelt design, enkle løsninger, og fokus på stabilitet og hurtighet. Foreløpig bruker jeg både Chrome, Firefox, Opera og Internet Explorer 8 om hverandre, og det finnes en rekke ting jeg liker med samtlige. Det endelig valget faller når alle de nye versjonene er klare.

Hva foretrekker du?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen