Gigahertz-mobiler på vei

Med prosessorhastigheter på over 1 GHz åpner det seg nye muligheter på mobiltelefoner.
Med prosessorhastigheter på over 1 GHz åpner det seg nye muligheter på mobiltelefoner.

Nå er den første mobilprosessoren på 1 GHz lansert. Den nye Marvell PXA168-plattformen tillater en mye høyere klokkefrekvens enn det som er vanlig på telefoner i dag.

For eksempel sitter det en prosessor på 528 MHz fra Qualcomm i HTC Touch HD, mens Samsung I900 Omnia benytter en 624 MHz prosessor fra Marvell.

GHz kun ved behov

Marvells nye gigahertzplattform er altså en del raskere, men skal ikke kjøre på 1 GHz hele tiden. Dette ville krevd mye strøm fra batteriet, så prosessoren vil kun kjøre på 1 GHz når behovet melder seg. Dette skal ifølge Marvell gjøre at strømforbruket er lavt.

For å kunne oppnå hastighter på 1 GHz eller mer, må telefonen utstyres med en koprosessor kalt WMMX2 SIMD. Dette skal gjøre det mulig å se på HD-video i oppløsninger på inntil 1920 x 1200 piksler. Det vil selvsagt også kreve at skjermen støtter dette. Andre tyngre oppgaver vil også være mulig å utføre på små telefoner, som for eksempel å kjøre mer avanserte spill.

Kan brukes på mer enn mobil

Plattformen har for øvrig innebygget støtte for ATA, DDR2, USB, PCI-E og nettverk (ethernet). Dette gjør det mulig å benytte plattformen til langt mer enn mobiltelefoner. Det kan for eksempel tenkes at det dukker opp billige PC-er basert på PXA168.

Marvell tilbyr testeksemplarer av den nye plattfomen til mobilprodusenter nå. Når vi får se de første GHz-mobilene gjenstår å se, men sannsynligvis er de ikke langt unna.

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen