Gi småbarna digitalkamera

I gamle dager, for 4-5 år siden, før digitalkameraene kom, var et fotoapparat ganske billige greier. Du kunne få et engangskamera for 60-70 kroner, eller et ordentlig kamera for et par hundre. Du kunne til og med få et kamera med grei kvalitet for under tusenlappen.

Ulempen var bare at dette var kun en liten del av regnestykket, for film koster penger (unntatt i engangskameraer), og framkalling koster enda mer.

Jeg kjenner småbarnsforeldre med begrensede økonomiske midler. De synes digitalkamera blir for dyrt for ungene, og gir dem engangskamera i stedet. Men siden de ikke føler de kan bruke så mye penger på dette, ber de ungene om å ikke ta bilder med det. Det hele er da redusert til et leketøy, og ungene lærer ikke å ta bilder.

Hvis man ønsker at ungene skal lære å ta bilder må man la dem prøve seg fram, og aller helst leke med det uten at noen forteller dem at ”man kan ikke gjøre sånn, man må gjøre sånn”. Hvis man har gitt ungene et engangskamera blir dette fort en dyr affære. Man betaler kanskje 70 kroner eller mer for kameraet, og antakelig mer for framkallingen. Hvor lang tid bruker en 7-åring på å knipse 24 bilder? Hvis prisen pr. bilde blir 7-8 kroner, vil mange foreldre sette på bremsene.

Digitalt er løsningen
Løsningen er å investere litt mer enn prisen på et engangskamera. Hvis man putter oppunder 1000 kroner i et digitalkamera med moderat oppløsning og ikke all verdens funksjonalitet får man et kamera som det ikke koster noen ting å bruke, men som kan gi bra resultater under greie forhold. Da kan barnet knipse hemningsløst. Dersom det viser seg at det kommer noe brukbart utav det, kan man få laget papirkopi av det for en billig penge. Så kan man henge bildet opp på barnerommet og barnet vil være veldig stolt av bildet det har tatt selv, helt uten hjelp fra noen.

Hvis det så viser seg at barnet liker å holde på med dette, kan man begynne å gi barnet litt instruksjoner i hvordan det kan/bør gjøres, og kanskje det vokser opp blir en ivrig fotograf. Når man kan knipse ubegrenset og ser resultatet umiddelbart lærer man fortere, og man får ikke begrensende føringer fra foreldre.

Så alternativene blir som følger:
- Si til barna at det er for dyrt, vent til de blir større.
- La barna fotografere med engangskamera som koster 7-8 kroner pr. bilde
- Gi barna digitalkamera som koster det samme som en håndfull engangskameraer (inkludert framkalling), men som er gratis i bruk.

Hvis du gjør det siste får du barn som lærer å fotografere. Dersom barna fullstendig mister interessen for det, har du ikke kastet bort mer penger enn på en annen julepresang som de går lei av etter to uker, men med litt flaks, og riktig stimulans kan de få en hobby de har glede av resten av livet. Hvis de får engangskamera vil det ofte følge med så mange begrensende retningslinjer fra mor og far at barnet mye lettere mister interessen.

Da jeg var liten var første bud å ikke sløse med filmen. Ikke rart at det tok meg mange år å lære å fotografere.

Test av kameraer til under 1000 kroner
Vi har også publisert en test av enkle digitalkameraer egnet for barn og andre som ikke vil investere for mye i første omgang. Kameraene har faktisk blitt ganske gode, selv i den laveste prisklassen. Du finner testen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen