Gi oss mer spam!

  • Endret
Daglig leder Bjørn Furuknap i det norske it-selskapet LIT, mener at den forhatte søppelposten faktisk kan gagne oss alle på sikt.

- Den siste tids ormer og virus fører til at folk nå er mye mer bevisste på datasikkerhet. Stadig flere sitter nå på et sikrere nett, og dette er penger spart gjennom økt effektivitet og mindre tid og energi kastet bort på sikkerhetsproblemer, sier han.

- Videre vil spam tvinge gjennom bedre systemer for å håndtere e-post. Protokoller, klientprogrammer og servere kombineres til stadig mer effektive metoder for å finne ut hva vi faktisk ønsker å lese. På sikt vil dette gi e-post tilbake den troverdigheten den burde hatt, mener Furuknap. LIT har nå gjort antispamsystemet Spamblock gratis tilgjengelig på sine nettsider. Systemet baserer seg på å gjenkjenne hvem vi vil motta e-post fra, og er spesielt effektivt mot spam, fordi det meste av søppelposten kommer fra anonyme avsendere uten gyldige adresser.

Typisk norsk
- Det er typisk norsk å ikke reagere før det virkelig brenner. Men den siste tidens massive virusangrep har helt klart ført til at bevisstheten om datasikkerhet har økt, sier prosjektleder Fredrik Syversen i IKT-Norge. Han viser til organisasjonens siste spørreundersøkelse, som viser at norske it-sjefer nå er blitt langt mer villige til å investere i utstyr som øker datasikkerheten.

- Denne holdningsendringen har skjedd i løpet av siste kvartal. Også myndighetene har nå begynt å våkne, sier Syversen. Han anslår at rundt 40 prosent av alle e-postmeldinger nå er ren søppelpost.

Må bli tryggere
Tall fra LIT bekrefter spamomfanget. De siste tre ukene har det norske it-selskapet mottatt om lag 45 000 meldinger, og av disse er 22 000 ikke-autentisert. Av de 22 000 vil jeg tro at 95 prosent er spam. Det tilsvarer over 46 prosent av all e-posten, sier Furuknap.

- Spam fører til at arbeidet med å lage et sikkert internett fremskyndes. Forhåpentligvis vil det etableres en elektronisk autentiseringsmyndighet som gjør kommunikasjon og handel på internett til en atskillig enklere og tryggere affære, håper Furuknap.

Skrevet av 29.09.2003 Henning Poulsen/Pressekontoret.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen