Guide

Gi mobilen nytt liv

Er du av typen som gjerne skifter mobiltelefon ti ganger i løpet av ett år? Eller er du bare lei av den to år gamle mobilen din? Det finnes mange måter å gi mobilen nytt liv på, som både er billigere og gir deg mer enn dersom du kjøpte en helt ny modell. Her er noen enkle tips.

Programvareoppdatering av Nokia N95 8 GB.
Programvareoppdatering av Nokia N95 8 GB.

Oppdater programvarevareversjonen

Det er slett ikke uvanlig at nye mobiltelefoner blir levert med halvferdig programvare, så å oppdatere denne kan i mange tilfeller gi deg en svært positiv overraskelse.

Typiske tegn på en dårlig programvareversjon er tregheter i menyene, programmer som avslutter av seg selv, at telefonen henger seg opp, eller at den rett og slett slår seg av med jevne mellomrom.

Dersom du har en ganske ny telefon med étt eller flere av disse symptomene, er sjansen stor for at produsenten var ute med en programvareoppdatering kort tid etter at telefonen ble sluppet på markedet. Har du en eldre modell, har det sannsynligvis blitt sluppet en rekke viktige oppdateringer siden du kjøpte den.

Fremgangsmåten for å oppdatere programvaren varierer fra produsent til produsent, men det vanligste er å gjøre det ved hjelp av PC-programmet som fulgte med telefonen. Vær obs på at også denne programvaren oppdateres jevnlig, så last gjerne ned nyeste versjon fra produsentens hjemmesider.

Det varierer mye hvor stor forskjell du merker etter en programvareoppdatering. I noen tilfeller føles det som om du har en helt ny telefon, med raskere menyer, programmer som fungerer knirkefritt og til og med flere valg i menyene. Andre ganger merker du ikke forskjell i det hele tatt. Uansett er det helt gratis, og absolutt verdt et forsøk dersom telefonen din ikke oppfører seg normalt.

Snake-tema på Nokia 5610.
Snake-tema på Nokia 5610.

Frisk opp telefoninnholdet

De fleste telefoner i dag lar deg skifte ut både bakgrunner, ringetoner og menyutseende, og dersom telefonen din også støtter flash-menyer, kan du bytte ut både ikoner og animasjoner. Ofte skal det ikke mer til enn dette for å fornye gleden over hva telefonen din kan by på.

I tillegg til selve utseendet i menyene, er det absolutt anbefalt å legge til nytt innhold. For eksempel kan du laste ned nye spill. Dersom du synes det er knotete å surfe på nettet kan du laste ned en ny nettleser.

Opera Mini er vår soleklare anbefaling her. Denne nettleseren tygger nettsidene på en egen server før de lastes ned i et mye mer mobilvennlig format enn det du ofte får ved bruk av standardnettleserne. Denne metoden genererer mindre datatrafikk, koster av den grunn mindre, og går langt raskere enn ordinær surfing. Opera Mini kom i en ny og raskere utgave i mai i år.

For smarttelefoner er det få begrensninger på hva du kan gjøre for å fornye mobilen din. Det finnes et hav av programvare og spill for både Windows Mobile og Symbian-telefoner. Det skal ikke mange minuttene med nettsøking til for å finne både gratis, billig og dyr programvare til telefonen din.

Foto: Istockphoto/Stockphoto4u
Foto: Istockphoto/Stockphoto4u

Skift ut hodesettet

Det er ingen hemmelighet at de fleste musikktelefoner i dag ofte leveres med middelmådige øreplugger. For å få en ny musikkopplevelse kan du skaffe deg et skikkelig hodesett, og dermed utnytte musikkstøtten og lydkvaliteten fullt ut, noe du i ytterst få tilfeller greier med de medfølgende ørepluggene.

Et hodesett i dag har oftest en 3,5 mm-plugg. Dette er dessverre langt fra standard på mobiltelefoner, så i de fleste tilfeller må du skaffe deg en overgang fra telefonens lydutgang til 3,5mm. En slik overgang koster vanligvis rett rundt hundrelappen, så noen dyr investering er det ikke.

Utvid minnet

Med unntak av de aller billigste modellene på markedet, leveres de fleste telefonene i dag med enten et stort internminne eller muligheter for å bruke minnekort – eller begge deler. Det er heldigvis slutt på tiden der et minnekort kostet like mye som en billig telefon. I dag får du 4 GB med ekstra lagringskapasitet for under 200 kroner, uavhengig av hvilken minnekorttype telefonen din bruker.

Med utvidet minne får du plass til mer musikk og programmer, og du kan knipse bilder og filme videoklipp uten å bekymre deg for å gå tom for lagringskapasitet. Har du en kortleser til datamaskinen vil du også kunne overføre filer til og fra minnekortet langt raskere enn ved å koble direkte til telefonen via kabel eller Bluetooth.

Bytt batteriet

Det hører til sjeldenhetene at en to år gammel telefon har et batteri som holder mål. Dette skyldes at et typisk batteri kun kan gå tom for strøm og lades opp igjen rundt 700 ganger før kapasiteten blir merkbart forverret.

At batteriet ikke lenger holder mål er også en veldig hyppig årsak til at folk skifter ut den gamle mobilen sin, selv om de liker den gamle, og leter etter en ny modell som ligner. Det er en myte at batterier koster like mye som en ny telefon. De fleste mobilbatterier i dag koster mellom 100 og 450 kroner.

Vær nøye med å forsikre deg om at batteriet er originalt. I de aller, aller fleste tilfeller der mobiltelefoner har tatt fyr, eksplodert eller smeltet har det blitt brukt uoriginale batterier, ifølge produsentene.

Har du noen gode tips?

Det er i bunn og grunn fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre for å forlenge telefonens levetid. Dersom du har noen gode tips å komme med, kan du dele disse i diskusjonsforumet!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen