Gi labb til din nye bestevenn

Robot-førerhunden skal hjelpe blinde

Gi labb til din nye bestevenn.

Det japanske selskapet NSK utvikler en firbent robot som skal hjelpe blinde med å orientere og bevege seg rundt omkring i samfunnet.

Dette er med andre ord en robotførerhund, og den sikter mot å bli det blinde menneskets beste venn i fremtiden.

Spennende utvikling

Den første prototypen dukket opp i 2005 og het NR001. Denne modellen ble skapt av et lite lag med ingeniører fra University of Electro-Communications, og nå jobber ingeniørene tett med universitetet på den nåværende prototypen.

I 2007 ble prototype nummer to (NR002) ferdigstilt, og den klarte å gjenkjenne trapper og gå opp og ned trinnene. Den hadde fremdeles en del svakheter og begrensninger, noe den nåværende tredje prototypen skal ha utbedret.

Raskere gange

Den nåværende robotmodellen ble vist frem i oktober av NSK, og benytter seg av en Microsoft Kinect-sensor som kan gjenkjenne trapper og andre hindringer. Beinene har fått en redesign, og kan nå gå fortere opp og ned.

Andre nye funksjoner inkluderer stemmegjenkjenning, slik at roboten lett kan bli beordret til å starte og stoppe, samt gå opp og ned trappene. I tillegg har den firbente roboten får lengre bånd og sensorer i hvert ben.

Mange muligheter

Det er ennå et stykke igjen før robotførerhunden kan erstatte en ekte førerhund, men den har helt klart potensial. En robot kan for eksempel bli utstyrt med GPS og en karttjeneste, noe som kan gi den nøyaktige retningsinstrukser.

Hovedmålet er å gi blinde og svaksynte et godt tilbud, men NSK tror også at de kan bruke teknologien i andre industrier. Selskapet skal ifølge planen lansere roboten på markedet i 2020.

Sjekk ut de følgende videoene på YouTube for å se hvordan robotførerhunden fungerer i praksis:(Kilder: NSK, Plastic Pals)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen