Ghost Rider

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver enkelt film bør vurderes på sine egne premisser. Dèt er alltid en gyllen regel. Dessverre er det slik at man noen ganger forhåndsdømmer en film. Og nei, jeg tenker ikke på traileren (den skal jeg la ligge for denne gang), men på regissøren. Mark Steven Johnson har tidligere regissert ”Daredevil”. I tillegg har han vært altfor tungt involvert i prosjekter av typen ”Elektra” og ”Jack Frost”. Men kanskje Johnson har fått det til denne gangen? Nei, desverre.

American Chopper - Extreme edition.
American Chopper - Extreme edition.

Handling?

Johnny Blaze (Nicolas Cage – ”Con Air”) er en ekte våghals på motorsykkelen. Sammen med faren sin utfører han de mest halsbrekkende stunts. Det er derimot noe helt annet som ser ut til å ta knekken på faren hans. Kreften sprer seg, og det ser ut til at det ikke er noe håp. En dag dukker det en mørk, sleip fyr opp. Han har et forslag. Kanskje han kan kurere faren. Det er bare å underskrive kontrakten. Dere kan jo gjette dere til resten. Johnny må etter hvert slåss mot onde krefter i Ghost Riders skikkelse. Spesielt sønnen til Djevelen selv, Blackheart (spilt av Wes Bentley) blir en, bokstavlig talt, satans hard nøtt å knekke.

Man forventer i hvert fall at det skal bli litt underholdning. Det er faktisk antydning til glimt i øyet i ”Ghost Rider”, men det skulle bare mangle. Hvem kan vel ta et brennende skjelett på en motorsykkel altfor seriøst? Karakteren Johnny Blaze er med overlegg gjort dum, og Nicolas Cage klarer i hvert fall til tider å levere komikk. Utover det må det sies at Cage ser skremmende sliten ut for tida. Det er noe rart med ansiktet hans, som han nettopp er utskrevet fra rehabilitering eller har tatt en og annen ansiktsløftning for mye. Man kan se det på skuespillet hans også, der han nærmest faller ut av karakteren fra tid til annen.

God Marvel. Dårlig Marvel.

Wes Bentley i rollen som Blackheart får meg til å tenke på hvorfor gode skuespillere noen ganger tar roller som umulig kan gi dem noe. Er dette virkelig den samme sympatisk gutten som spilte i ”American Beauty”? En god skuespiller sløst vekk på en usedvanlig endimensjonal karakter.

Aner vi et etisk dilemma? Nei, det finner vi ikke i
Aner vi et etisk dilemma? Nei, det finner vi ikke i "Ghost Rider".

Det ser ut til at en stor del av Marvel-filmene kan kategoriseres som enten svært gode eller svært dårlige. På den ene siden har man filmer som Spiderman og X-Men. På den andre sides har man ”Daredevil”, ”Elektra”, ”Fantastic Four” og – jeg grøsser – ”Captain America”. De dårlige Marvel-filmene har mange likhetstrekk. Her er det uklare historier med altfor mye fokus på effektscenene i seg selv. Det er endeløse slag mellom helter og skurker uten noe dramatisk tyngde eller intelligent samspill. Tenk bare på karakterer som Spiderman eller Batman og de moralske dilemmaene de kommer utfor. Noe slikt finnes ikke i ”Ghost Rider”. Dette er en film om en brennende fyr på en kul motorsykkel. Skurkene er onde og forglemmelige. Likeså er helten. Med dette er det interessant å se hvordan tegneseriefilmer nå ikke lenger kan sees som èn sjanger.

Konklusjon

Slapp av. ”Ghost Rider” er ikke ”Van Helsing”. Filmen har helt klart sine øyeblikk både når det kommer til komikk og action. Allikevel er det ikke mye å hente for de som er interessert i den nye typen seriøse, karakterdreven tegneseriefilmer à la ”Batman Begins”. Dette er en enkel fortelling uten for mye dybde. Nicholas Cage er sliten, men leverer til tider. Ikke se ”Ghost Rider” for noe annet enn det den er – et halvhjertet forsøk på lett underholdning.

Se trailer til filmen her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen