Test

Geisha

Et lutfattig fiskerhus på en klippe omgitt av regn og sjøsprøyt. Her starter regissør Rob Marshalls ("Chicago") filmatisering av Arthur Goldens bestselgende roman "Memoirs of a Geisha". Lille Chiyo og søsteren hennes blir solgt til et geishahus. Brutalt blir de revet bort fra familien og stuet inn i en liten vogn, mens faren står gråtende i regnet.

Alternativ tekst mangler
Også geishaer kan ha dårlig tid. Foto: Sony Pictures

Standard historie

Chiyo får lov til å jobbe som tjenestepike i et geishahus, mens søsteren hennes går en fremtid som prostituert i møte. Helt alene i en ny verden, er hun først og fremst opptatt av å finne søsteren sin og rømme tilbake til foreldrene, en problematikk som skildres utmerket i ansiktet til Suzuka Ohgo. Det er først når søsteren stikker av uten henne og foreldrene dør at hun gir seg over til livet som geisha-elev. Ohgo spiller Chiyo som liten jente, mens Ziyi Zhang ("Flyvende dolker", "Hero", "Snikende Tiger, Skjult Drage") overtar etter hvert som Chiyo vokser hen til den legendariske geishaen Sauyri.

Den kjente geishaen Hatsumomo (Li Gong) gjør livet surt for lille Chiyo etter alle kunstens regler fordi hun er redd for hennes skjønnhet. Det er først når Chiyo tilfeldigvis møter godhet personifisert i den velstående Formannen (Ken Watanabe) at hun forstår at hennes eneste fremtid ligger i å bli en geisha. Ghiyo får sjansen til å oppfylle ønsket sitt når Hatsumomos rival Mameha (Michelle Yeoh) tar henne inn som geishalærling. Ikke den mest originale historien med andre ord.

Fyller et behov

Fra et skjebnesvangert møte på broen mellom formannen og Chiyo utvikler det seg en klassisk kjærlighetshistorie vi har sett mange ganger før. Hindringene som hovepersonen møter underveis er verken uforutsigbare eller spesielt fascinerende. Så hvorfor i all verden klarer filmen å ta et ømfintlig men samtidig stramt tak rundt hjerterota?

Alternativ tekst mangler
"Geisha" er en visuelt vakker film. Foto: Sony Pictures

Handlingen er satt til et Japan i forandring. Et land på god vei inn i den andre verdenskrig. Et land hvor tradisjonene kolliderer med nye tanker og holdninger fra Vesten. For øvrig en problematikk vi har sett før, senest i "The Last Samurai". I tillegg føres vi inn i en fortryllende verden full av mysterier, nemlig geishaenes liv og lære. Ingen av delene blåses opp noe nevneverdig, det danner heller et bakteppe som kjærligheten kan utfolde seg på. Hvordan klarer da denne nærmest oppbrukte kjærlighetsklisjéen å fenge?

Kanskje vi rett og slett har et behov for romantikk, et behov som "Geisha" fyller på glitrende måte.

Stjernespekket eventyr

Den visuelle estetikken i "Geisha" har trolig mye av æren for hvorfor filmen gir et slikt følelsmessig utslag. Et imponerende fargespekter, både i landskap, kimonoer og ikke minst blomster, er med på å fortelle en klassisk historie så vakkert som den aldri har blitt fortalt før. Et logisk spørsmål er dog hvorvidt dette er det nok for å skape en god filmopplevelse?

Musikken bygger godt opp under problematikken. "Geisha" er ikke den mest varierte musikalske opplevelsen, men gjør det noe når notene spiller på sjelestrengene så godt som her?

I "Geisha" trenger du for øvrig ikke lete langt mellom asiatiske filmstjerner. Hovedpersonen spilles som sagt av Ziyi Zhang. Med seg på laget har hun Ken Watanabe ("The Last Samurai"), som spiller formannen. Andre navn det er verdt å få med seg er Michelle Yeoh ("2046", "Snikende Tiger, Skjult Drage", "Tomorrow Never Dies") og Li Gong ("2046"), som henholdsvis spiller geishaene Mameha og Hatsumomo.

Konklusjon

"Geisha" er en film det ikke er lett å bli klok på. Logikken sier deg at dette ikke er stort å samle på, følelsene synger om det stikk motsatte. Sammen utgjør historie, farger og lyd et romantisk eventyr. Et eventyr du mot din egen vilje og logiske sans lar deg fascinere av.

Memoirs of a Geisha   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen