GeForce FX 5900 slår P4 10 GHz?

Dagens moderne grafikkprosessorer inneholder flere titalls millioner transistorer og koster opp mot 5000 kroner. Den eneste oppgaven disse kostbare brikkene har, er i praksis å rendre 3D-miljøer (spill) - til folks store underholdning.

Faktum er at slike grafikkbrikker i teorien har langt større prosesseringskraft enn de raskeste prosessorene (CPU-ene) på markedet. Enkelte mener at all den datakraften som finnes i slike grafikkbrikker derfor kan og bør utnyttes på en bedre måte.

En gruppe forskere ved Stanford University har nylig lansert en kompilator som tilbyr et enkelt C-lignende programmeringsmiljø for dagens grafikkbrikker. Et shader-program som kjøres på GeForce FX 5900 Ultra oppnår til eksempel en prosesseringskraft på over 20 GFLOPS - sånn omtrentelig sammenlignbart med en Pentium 4 på 10 GHz.

Dette er ikke den første gangen noen forsøker å ta i bruk grafikkbrikker til mer generelle prosesseringsoppgaver. Det har vært flere forsøk på noe lignende tidligere, men ingen av prosjektene har lykkes i særlig stor grad.

Mer informasjon: BrookGPU og Sourceforge.

(kilder: X-bit labs, Slashdot)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen