GeForce FX 5900 roundup

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sjelden har vi sett så hete diskusjoner omkring grafikkbrikker og skjermkort som vi har gjort de siste par-tre månedene. Det hele startet med at Futuremark beskyldte NVIDIA for å jukse i den anerkjente 3DMark03-testen. Kort tid etter ble NVIDIA tatt inn igjen i varmen, men resultatet var svekket tillit til begge partner. Kan man virkelig stole på den type syntetiske tester når grafikkbrikkeprodusentene "jukser" for å oppnå bedre ytelse? Som en tommelfingerregel bør man ikke utelukkende stole på slike tester. Minst like viktig, om ikke viktigere, er ytelsen i virkelige spill. Men også her kan grafikkbrikkeprodusentene jukse, ved å introdusere optimaliseringer rettet direkte mot benchmark-sekvenser i spill. Optimaliseringer som ikke nødvendigvis kommer spillere til gode i virkelige spillsituasjoner.

Ikke nok med Futuremark/NVIDIA-"skandalen", nylig presenterte utviklerne av det kommende Half-Life 2 noen oppsiktsvekkende resultater. ATI-baserte grafikkort kan vise til opptil dobbelt så bra ytelse som NVIDIA i dette spillet. NVIDIA beskyldte Valve for å benytte "feil" sett drivere, men de nyeste (beta) driverne viste seg å senke billedkvaliteten betraktelig. Det skal sies at ATI har en eksklusiv avtale med Valve om å bundle Half-Life 2 med ATI-grafikkort, men det er likevel liten tvil om at NVIDIA har problemer med DirectX 9. Spillutviklere melder om at det brukes mye lenger tid på å utvikle kode for NVIDIA-baserte grafikkort, som trenger endel "spesialtilpasninger". ATI-baserte kort kjører derimot generisk DirectX 9-kode helt fint og mye bedre enn NVIDIA.

Den foreløpig siste ripen i NVIDIA sin lakk var nyheten om at selskapet presset utvikleren av det nyeste Tomb Raider-spillet til å trekke tilbake en patch som muliggjorde benchmarking av spillet. Tomb Raider Angel of Darkness benytter seg nemlig i stor grad av DirectX 9-instruksjoner, som naturligvis fikk NVIDIA-baserte kort til å fremstå i et dårlig lys.

Fra og med denne testen introduserer vi en ny testmetodikk for skjermkort. Vi bruker en kombinasjon av mer uvanlige innebygde tester i virkelige spill, samt Fraps, et program for å måle FPS i Direct X- og OpenGL-applikasjoner. I henhold til ønsker fra leserne legger vi nå større vekt på billedkvalitet. Vi introduserer også DX9-baserte titler, som nevnte Tomb Raider Angel og Darkness, Gunmetal og Aquamark 3. Om kort tid kommer også store titler som Half-Life 2 og Doom III på markedet, og da er det sannsynlig at vi også introduserer disse som en del av vår "testpakke".

Vi satser sterkt på testing av skjermkort utover høsten, og starter nå med tre representanter for NVIDIA GeForce FX 5900. Hvem er best? ABIT, ASUS, eller Gainward?

Takk til ABIT, ASUS og Komplett for utlån av kort til test.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen