GeForce for mobilen

Nvidia har den siste tiden utviklet en rekke grafikkbrikker for håndholdte maskiner. Nå kommer selskapet med den første brikken som er spesielt utviklet for mobiltelefoner - GoForce 3D 4500 Wireless Media Processor.

GoForce-brikken skal åpne for fullblods 3D-grafikk på telefonen. I likhet med et skjermkort for en datamaskin, sørger grafikkbrikken for å avlaste prosessoren i mobiltelefonen. På denne måten kan telefonen håndtere langt mer avansert grafikk og mer omfattende spill enn tidligere.

Siden GoForce-brikken har full støtte for OpenGL ES-standarden, vil den kunne akselerere hastigheten til spill basert på både Java, Mascot Capsule og det meste av andre 3D-platformer for mobiltelefonen.

Nvidia har forøvrig vist frem en rekke skjermbilder fra spill og programmer som kjører på GoForce-arkitektur. Enkelte av bildene viser en bildekvalitet langt utover det vi noengang har sett i en telefon til dags dato.

Man har gjort et poeng av det lave strømforbruket til GoForce. Teknologien bak har fått navnet nPower, og skal sørge for at taletiden og standbytiden til telefonen ikke strupes helt av den ekstra maskinvaren.

"Suksessfulle prosessorløsninger skal ikke bare tilby god støtte for 3D-grafikk, men må også kunne behandle stillbilder og video samtidig som strømforbruket holdes til et minimum", forteller Nvidias administrerende direktør Jen-Hsun Huang i en pressemelding.

GoForce-brikken kan da også håndtere avspilling av video. Den har innebygget støtte for å spille av MPEG-4 og H.263-formatene, som er de mest utbredte standardene for lagring av video på mobiltelefonen. I tillegg kan den behandle JPEG-bilder som produseres av kameraet i telefonen, helt opp til en oppløsning på 3 megapiksler.

Den første enheten som vil ta i bruk GoForce 3D 4500 WMP er den nye spillekonsollen Gizmondo, som allerede skulle være ute for salg i butikkhyllene. De første mobiltelefonene basert på den nye grafikkbrikken ventes ut på markedet i første halvdel av 2005.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen