Gartner varsler kraftig PC-prisvekst
(Bilde: Dell)

Gartner varsler kraftig PC-prisvekst

Valutauro og valutaendringer kan dra opp PC-prisene i Europa og Japan i løpet av 2015.

Analytikerne i Gartner har dårlige nyheter til kunder og PC-selgere i Norge og resten av Europa.

– Vi ser allerede at sterkt styrket dollar mot de fleste andre valutaene har påvirket inntjeningen i de fleste virksomhetene. I Europa og Japan har valutaene i flere tilfeller falt 20 prosent mot dollar. Det vil tvinge PC-leverandørene til å heve prisene for å opprettholde inntjeningen, sier Ranjit Atwal, forskningsdirektør hos Gartner, til Cellular News.

Gartner venter at omsetningen av PC-er i hele Vest-Europa vil stige fire prosent til 871 milliarder kroner (116 milliarder USD) i 2015, målt mot hele 2014.

Svakere PC-er og billigere komponenter

For sluttkunden innebærer dette at PC-ene vil stige litt i pris, og at de beste tilbudene vil være PC-er med færre funksjoner enn tidligere. PC-leverandørene vil også jakte kostnadskutt i form av billigere komponenter i produksjonen.

Dette innebærer at harddiskene ikke vil øke i kapasitet, kutt i internminne, og at det innebygde kameraet fortsatt kun vil egne seg for videokonferanser mellom kjentfolk.

– Uansett vil PC-leverandørene se lavere marginer, selv om de på toppen av andre tiltak forsøker å øke salgsinnsatsen i markeder som ikke har fått svekket valutaen voldsomt, sa Atwal i en pressemelding fra Gartner.

Den langsiktige effekten inn i 2016 er en segmentering av markedet som vil gi noen uforutsigbare følger.

Billigere PC-er og innkjøpskutt 

De prisbevisste vil kjøpe enklere og billigere PC-er enn før. Kunder som vil ha mest for pengene vil utsette kjøp av ny PC så lenge de klarer, mens funksjonsorienterte kunder vil utsette kjøpet noen måneder, men etter hvert bite i det sure eplet og kjøpe de funksjonene de vil ha i en PC til markedspris.

For det profesjonelle markedet varsler dette at bedriftene vil prioritere å kjøpe andre IT-produkter, som programvare og tjenester, foran nye PC-er. Gartner varsler at i enheter er det snakk om 20 prosent færre PC-er enn forventet. I tillegg vil tilleggsutstyr som optiske platelager og annet bli kuttet til beinet.

For SMB-markedet vil effekten være at de oppfører seg mer som forbrukere, og tendere til å handle PC-er for forbrukermarkedet etter å ha utsatt kjøpet så lenge de klarer.

Virkninger inn i 2016

Dette kan føre til at PC-tallene i 2016 vil utvikle seg svakere enn ventet, men kunne ta seg igjen i utgangen av neste år. Det profesjonelle markedet vil få en sviende nedgang allerede i år.

Effekten på fordelingen mellom PC-er som kjører Windows, Chrome OS eller Mac OS X er usikker. Men de tre OS-plattformene krever vidt forskjellig av maskinvaren, og retter seg mot forskjellige segmenter.

Fra 1. januar 2014 til starten av mai i år svekket den norske kronen seg fra 6,2 til 7,4 mot amerikanske dollar, etter å ha vært en tur ned mot 8,4 i slutten av mars i år.

Slik gikk PC-salget i første kvartal:
PC-salget svikter etter XP-oppgradering » (Cw.no)

Microsoft tjener godt på nye lisensieringsmodeller:
Office 365-abo er 80 % dyrere enn å kjøpe » (Cw.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen