Test

Garmins trygge veiviser

Testresultater

Positive ting God brukervennlighet, enkel veiviser.
Negative ting Mangler noe oppdattering, unyttig MP3-spiller, eget skrutrekkerpatent, dyr.0

Testresultater

Positive ting God brukervennlighet, enkel veiviser.
Negative ting Mangler noe oppdattering, unyttig MP3-spiller, eget skrutrekkerpatent, dyr.0
Garmin Zumo er en tettbygd og kompakt enhet. Designmessig er den robust satt sammen for å tåle både vær og vind på veien. Vi hadde ingen problemer da vi brukte GPS-en i regnvær og med godt drag på veien.

Foruten den trykkfølsomme skjermen er selve GPS-en utstyrt med fem knapper på forsiden: Av og på-knapp, knapp for høytaler, menyknapp og knapper for å zoome inn og ut på kartet.

Lydoverføring via blåtann
GPS-en er utstyrt med bluetooth for å koble til headset og telefon. Selve holderen er i tillegg utstyrt med eget uttak for audio-input og mikrofon.

Denne funksjonen er ikke veldig nyttig da det å kjøre motorsykkel med en ledning mellom deg og styret er mer forstyrrende enn nyttig.Sitter godt
Festeanordningen for å sette Garmin Zumo 550 trygt på din sykkel er enkel å montere, og enheten kan lett tas av når du parkerer sykkelen. GPS-en sitter samtidig trygt nok til at vi ikke frykter at den skal løsne under kjøring. Garmin har i tillegg utstyrt holderen av GPS-en med en egen skrue for å se til at den ikke løsner.

Dette er en god løsning, men Garmin kunne gjerne ha utstyrt denne skruen med et vanlig skruehode i stede for å legge ved en spesialtilpasset skrutrekker som de har gjort. Det kan nemlig bli svært irriterende om du mister denne skrutrekkeren på veien.

Brukervennlig for føreren
Brukermessig er GPS-en god. Den 3,5 tommer store skjermen er stor nok og enkel å betjene. Selv med hansker er trykkfølsomheten god nok til at du kommer inn der du skal. Menyen i Zumo er brukervennlig og tastene, selv når du er inne på tastaturet, er store nok til at du uproblematisk kan skrive inn både reisemål og eventuelle telefonnumre. Etterhvert som du skriver inn reisemål gir Zumo selv mulige alternativer.


Garmin Zumo har et enkelt og brukervennlig tastatur.

Skjermen fungerer også i sol. Direkte sollys er ikke akkurat behagelig, men det går an å lese hva som står på skjermen selv om det krever litt mer mysing enn om sola ikke står direkte på.

Hvor god er den på veien?

Det store spørsmålet er hvor god Zumo er på veien når du kjører motorsykkel. Det er ikke alltid like smart å stirre på en skjerm når du kjører, spesielt ikke når du ligger på svingete veier på to hjul. Det er her Zumo utpeker seg i vår test.

Opplysningene du får på selve skjermen er nyttige og enkle å tolke. Øverst i skjermbildet får du grei beskjed om hvor du må kjøre, for eksempel "følg Ring 3 mot Storo". Nede står det stort forklart farten din, forventet ankomsttid og hvor langt det er igjen til neste gang du må ta en sving, eller kjøre av til en annen vei. Disse opplysningene er tydelige nok til at de kan oppfattes med et kjapt blikk.

På skjermen er det også et kart som fint viser hvor du skal og området du befinner deg i. Kartet er utstyrt med veinavn som er gode å ha, spesielt i bymiljø.


Garmin Zumo gir deg kjapp info som du trenger på veien.

Forteller deg hvor du skal
Det området hvor Zumo derimot utpeker seg best er opplysningene som gis via lyd. Instruksjonene er klare og gode ,og om du befinner deg på motorvei får du tidlig beskjed om du bør skifte fil for å komme på rett avkjørsel. Med disse instruksjonene kommer du fint frem dit du skal.

Om du vil kan du også bytte til en annen infoside ved å trykke på GPS-ens menyknapp. Her får du informasjon om hvilken kompassretning du kjører, hvor lenge du har kjørt og hvor lenge du har stått stille. Du kan også få informasjon om cirka bensinbruk på denne siden. men har du bensinmåler på sykkelen vil det nok lønne seg å bruke denne for å sjekke når du skal fylle.
Litt problemer med nye veier
Garmin Zumo er ikke like oppdatert på den seneste utviklingen på norske veier. Ved avkjøringen fra Oslo til E18 mot Stockholm slet enheten med hva som skjedde og rekalkulerte til den store gullmedalje, men når vi kom av avkjøringen fikk den tilbake fatningen.

For motorsykkelkjørere er det også nyttig å vite krapphet i svinger og gjerne hvordan de utvikler seg. Dette kan derimot ikke Zumo hjelp deg med spesielt godt, men nå er det heller ikke midt i svingen du bør ta øynene av veien.

God på alternative ruter
Om du derimot ønsker å oppdage nye turveier er enheten meget behjelpelig. Ved å be om annen rute enn den raskeste skal du være godt sikret å oppdage veier som går utenom de mest trafikkerte.

Batterilevetiden i enheten er også grei. Fire timer med kjøring holder for korte dagsturer. Om du derimot trenger mer så er detSkal du på langtur er det fullt mulig å koble enheten til batteriet på sykkelen via en medfølgende ledning.


Garmin hjelper deg direkte til nærmeste bensinstasjon om du ønsker det.

Telefon og MP3
Zumo er også utstyrt med tilkobling av telefon og en innebygd MP3-spiller. Telefonfunksjonen fungerer godt, men om du kjører i 80 kilometer i timen er det neppe like enkelt å høre alt som blir sagt. Om telefonen ringer er du likevel sikret god kontakt med din samtalepartner om du gjør en kjapp samtalestopp.

MP3-spilleren er derimot ikke like god. Du overfører selv filene fra din maskin og inn i enheten. Her får du enkelt tilgang til å spille dem av, men lydkvaliteten skuffer. Mens telefonsamtaler og veiinstruksjoner formidles godt klarer derimot ikke Zumo å levere særlig kvalitet på musikken - den blir skurrete og lite fyldig, og vi mener Garmin kunne droppet hele funksjonen.


Garmin Zumo kommer med MP3-spiller med den kunne de spart seg.


Får deg trygt frem
Som MP3-spiller fungerer enheten altså ikke, men om du ønsker en veiviser som tar deg frem med gode instruksjoner, så er Garmin slett ikke noe dårlig kjøp, selv om prisen på 4.500-5.000 kroner kan virke avskrekkende på mange.
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen