Test
Garmins nye GPS er god på å navigere. (Foto: Einar Eriksen)

Garmin Nüvi 760

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 2 GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 3,5 mm minijack.
Dimensjoner: 12,2 x 7,6 x 2,0 cm, 190 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC:Ja
Medfølgende kart: Europa
Batterilevetid (eksternt bruk): 5 timer
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller, håndfri
Pris: 3000 kroner

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 ", 480 x 272
Lagringsplass: 2 GB, støtte for SD/MMC-minnekort
Inn-/utganger: 3,5 mm minijack.
Dimensjoner: 12,2 x 7,6 x 2,0 cm, 190 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC:Ja
Medfølgende kart: Europa
Batterilevetid (eksternt bruk): 5 timer
Ekstra funksjoner: Mp3-spiller, håndfri
Pris: 3000 kroner
I 3D-modus får du god oversikt når du kjører. (Alle foto: Einar Eriksen)
I 3D-modus får du god oversikt når du kjører. (Alle foto: Einar Eriksen)

Garmin Nüvi 760 skal være alt du trenger til bilferien din i sommer. Den både viser deg veien, fungerer som håndfri, spiller musikk, regner om valuta og gir serverer deg de glosene du trenger i de mest brukte europeiske språkene.

Dette er altså en alt-i-ett-GPS på høyde med tilsvarende toppmodeller fra for eksempel TomTom, Panasonic, HP eller Mio.

I salgsforpakningen finner du alt du trenger for å montere GPS-en i bilen. Du monterer den enkelt ved hjelp av en sugekopp i frontruta, og denne sitter som støpt. GPS-en lader ved hjelp av en ledning som går rett fra stativet til sigarettenneruttaket i bilen din.

Det at laderen kobles til stativet, og ikke selve GPS-en, setter vi stor pris på. Det gjør at det er enklere å ta GPS-en ut av bilen eller gjemme den i hanskerommet.

Lett å installere

Du kan også lade GPS-en ved å koble den til PC-en, så vel som i stikkontakten hjemme. Når du plugger denne inn i maskinen, dukker GPS-en opp som en egen harddisk. Installerer du programvaren får du mulighet til å opprette ruter, oppdatere GPS-en og mye annet.

Når du kobler GPS-en til PC-en, dukker den opp som en egen harddisk. På denne måten er det enkelt å overføre filer uansett om du har Windows, OS X eller Linux.

Nüvi 760 er basert på operativsystemet Windows CE, og det finnes derfor også tredjeparts programvare som passer til GPS-en.

Nüvi 760 gjør ikke skam på interiøret i bilen.
Nüvi 760 gjør ikke skam på interiøret i bilen.

Liten og nett

Nüvi 760 er en av de minste bilnavigasjonssystemene vi har testet. GPS-en er tynn, og Garmin har utnyttet plassen godt ved å fylle fremsiden av enheten med en stor trykkskjerm. Vekten er på 190 gram, noe som er ganske lite om vi tar den store skjermen og de mange funksjonene i betrakning.

GPS-en kan brukes i fem timer uten strømforsyning tilkoblet. Dette kombinert med en nett utforming gjør at du enkelt kan ta den med deg når du er til fots i en ukjent by, slik at du finner fram i byen og finner bilen din igjen etterpå. Dette setter du pris på dersom du har GPS-en med på bilferie.

Skjermen er 4,3 tommer stor, noe som gir en god oversikt når du navigerer og som gjør GPS-en lett å bruke. Oppløsningen er på 480 x 272 piksler, noe som er en vanlig oppløsning i denne skjermstørrelsen og som gir et skarpt og klart bilde.

Nüvi 760 har 2 GB innebygget minne og forhåndsinstallerte kart for Europa. I tillegg kan du utvide minnekapasiteten med et SD-minnekort. Et slikt minnekort kan du bruke til å lagre ekstra kart, eller du kan bruke det til eksempelvis å lagre musikk og bilder.

I 2D-visning kan du la nordlig himmelretning forbli oppover på skjermen.
I 2D-visning kan du la nordlig himmelretning forbli oppover på skjermen.

Visninger

Skjermen til Nüvi 760 er som nevnt svært stor, noe som gir god oversikt i menyene. Ikonene og teksten på skjermen er i størrelse XL, noe som gjør det raskt og enkelt å trykke på de mens du har ett øye å det røde trafikklyset og det andre på GPS-en.

Som standard viser GPS-en kartene i 3D-format, slik at du enkelt kan orientere deg mens du kjører. Du kan alternativt vise kartene i 2D, og kan også velge å vise nord oppover på skjermen dersom du liker å ha himmelretningene på rett sted.

Om du ikke har tastet inn en destinasjon får du se hastigheta du kjører i på skjermen, så vel som himmelretningen. Har du tastet inn en destinasjon er det navigeringen som settes i høysetet, og GPS-en viser dessverre ikke den nøyaktige hastigheten lengre.

For å vise hastigheten mens du navigerer, kan du få opp et cockpit-lignende panel i stedet for kartet. Panelet viser nøyaktig fart i tillegg til en rekke andre detaljer om kjøreturen din. Dette er en grei løsning, siden du sannsynligvis ikke trenger både hastighetsvisning og å finne veien samtidig. Vi savner likevel å se en oversikt over veistrekninger foran og hastigheten samtidig, for eksempel for å lete etter potensielle forbikjøringsstrekninger.

Med det fulle qwerty-tastaturet går det kjapt å skrive inn adresser.
Med det fulle qwerty-tastaturet går det kjapt å skrive inn adresser.

Enkelt å taste inn adresser

I tidligere GPS-er fra Garmin har du vært nødt til å taste inn land før du taster inn adresse, noe som er plagsomt og tungvint i lengden. Dette har Garmin forbedret, slik at det tar mye kortere tid å mate GPS-en med bestemmelsesstedet ditt.

I tillegg manglet tidligere Garmin-GPS-er skjermtastatur i qwerty-format. I stedet har tastaturene vært utformet alfabetisk, noe som går tregere å skrive på for alle som er vant til å skrive på PC-en.

Du kan også enkelt velge om du skal søke på by og adresse, eller om du skal søke i fritekst. Sistnevnte alternativ er veldig greit de gangene du bare vet navnet på stedet uten å vite den fulle adressen.

Det er også enkelt å bla i kartene for å sjekke om ruten din er riktig. Trykker du midt på skjermen får du nemlig kartet i 2D-modus med mulighet for å panorere og zoome på en enkel og rask måte. Dermed er det enkelt å orientere deg uten å ta frem NAF-boka.

Du kan også velge å navigere etter andre preferanser som nylige destinasjoner, interessepunkter, bysentrum, postnummer eller veikryss.

Det går raskt og enkelt å bla i kartene.
Det går raskt og enkelt å bla i kartene.

Store oppgraderinger

Stemmeanvisningene vi fikk i Nüvi 760 er de beste vi har vært borti. GPS-en sier for eksempel navnet på gatene (!) mens du kjører. For eksempel "Sving til venstre på Olav Kyrres gate", og det helt sammenhengende med en perfekt norsk uttale. Det er en helt genial detalj, som gjør at du blir bedre på å huske gatenavn om du ønsker det.

Anvisningene kommer i god tid, slik at du ikke trenger å skifte felt helt i siste liten, og legger seg på samme nivå som GPS-er fra TomTom og Mio. I tillegg kommer det opp gode anvisninger på skjermen.

Du kan enkelt navigere til interessepunkter.
Du kan enkelt navigere til interessepunkter.

I tunneler simulerer ofte Nüvi 760 at du kjører, slik at den fortsatt kan veilede deg dersom tunnelen består av utkjørsler, rundkjøringer eller annet. Dessverre skjer ikke dette alltid, og GPS-en kan finne på å servere feilmelding om at den ikke finner satelitter, uten å lede vei i tunnelene.

Dette er noe GPS-er fra Mio har en tendens til å være god på, mens TomTom og en rekke andre produsenter ikke simulerer tunnelkjøring.

Innebygget fotovarsling

Når du nærmer deg en fotoboks, varsler Nüvi 760 om dette. Dersom du kjører fortere enn fartsgrensa sier GPS-en også ekstra ifra om dette, slik at du skal være sikker på å slippe å se det upopulære røde blinket. GPS-en virker godt oppdatert på fotobokser, og har selv de nyeste lagt inn. Du kan også oppdatere enheten med nye fotobokser på Garmins nettsider.

Du bør likevel være obs på at GPS-en kan være utdatert, både i forhold til fotoboksenes beliggenhet og fartsgrenser. Når du kjører i tunneler bør du også være obs på at GPS-en ikke vet hvor du befinner deg, og kan feile med varslingen av trafikkontrollene. Du kan altså ikke stole helt og fullt på fotoboksvarslingen, men kan være en kjekk indikasjon på at speedometeret trenger litt ekstra oppmerksomhet.

Alt i alt gir Nüvio 760 klare og feilfrie anvisninger som er enkle å følge. Kartene er imidlertid ikke like pene som i Mios GPS-er eller i Panasonic GP50.

Elendig håndfri

Nüvi 760 har innebygget håndfrifunksjon. GPS-en kan nemlig kobles til mobilen din via Bluetooth, og fungerer på denne måten som en høyttaler og mikrofon til mobilen.

Håndfrien fungerer imidlertid bare på spesifikasjonslisten. I praksis er det nemlig svært vanskelig å føre mobilsamtaler med håndfrifunksjonen. Lyden er nemlig elendig både hos deg og hos motparten.

Hos motparten høres lyden flat, innesperret og unaturlig ut, og ofte fikk motparten problemer med å høre hva vi sa. I vår ende ble lyden fra motparten svært skarp og uklar, spesielt på høyt volum. Dette fører til at vi ofte heller brukte telefonen på vanlig måte. Det er fullt mulig å koble GPS-en til bilens stereoanlegg, noe som selvsagt gir bedre lyd.

Verdensklokke er på plass.
Verdensklokke er på plass.

GPS-en støtter sending og mottak av tekstmeldinger. Dersom du har telefonen tilkoblet kan du bruke GPS-skjermen til å lese tekstmeldingene, og et fullt tastatur på skjermen til å svare. Dermed kan du holde kontakten med omverden på rasteplassen eller i lyskrysset, men det er ikke anbefalt å gjøre dette mens du kjører. GPS-en kan også lese opp tekstmeldingene høyt for deg ned god norsk tale.

Du kan også bruke Nüvi 760 til å spille musikk, for eksempel fra et minnekort av typen SD. Høyttaleren som er innebygget i GPS-en er selvsagt ikke særlig god til slik bruk, men heldigvis har Nüvi 760 også en innebygget radiosender. Denne sender FM-signaler over en kort avstand slik at du kan motta musikken med en helt vanlig bilradio. A2DP-støtte er imidlertid ikke på plass.

I tillegg til et lite underholdningssenter har Nüvi 760 en god del nyttefunksjoner. For eksempel har den en innebygget valutakalkulator, slik at du kan holde styr på økonomien når du er på tur. En annen funksjon er den innebygde ordboka som gjør det mulig å kommunisere på andre språk. Denne kan oversette ord mellom engelsk og en rekke av de større europeiske språkene og noen til. Dessverre er ordboken bare i en betaversjon som mangler mange ord og uttrykk.

Konklusjon

Garmin Nüvi 760 er en liten og nett GPS som har en stor og god skjerm. Det er enkelt å følge anvisningene, blant annet på grunn av svært gode stemmeanvisninger. Menyene er basert på store ikoner som er lett å trykke uten å vie GPS-en all oppmerksomhet mens du står i lyskrysset. Den store skjermen bidrar også til god oversikt.

Innebygget i GPS-en finner du kart for Europa, og bilferien må dermed strekke seg langt før du trenger å kjøpe nye kart.

På andre funksjoner enn selve navigeringen, feiler imidlertid Nüvi 760 noe. Når du bruker GPS-en som håndfri er ikke lyden god nok, og du kan ikke lese eller skrive tekstmeldinger på enheten.

En minnekortleser og en radiosender sørger for at du kan bruke GPS-en til å spille musikk. Men A2DP-støtte er ikke på plass.

Dersom du trenger flere og bedre underholdningsfunksjoner samt en bedre håndfri, bør du ta en titt på TomTom Go 720 eller storebroren Go 920 som i tillegg har fått en medfølgende fjernkontroll for passasjerene i baksetet. Det koster imidlertid over tusenlappen ekstra for Go 720, og enda noen hundrelapper ekstra for Go 920.

Dersom du vil ha en superavansert GPS, krever ikke Panasonic noe mer enn 4000 kroner for GP50 som har en mye større skjerm.

Garmin Nüvi 760 Europa   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen