Test
Garmin Nüvi 250W viser vei, men du må fortsatt svinge selv. (Bilde: Audun M. Solheim)

Garmin Nüvi 250w

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 tommer, 480 x 272 piksler
Lagringsplass: 1,4 GB, støtte for SD minnekort
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 12,2 x 7,4 x 2,0 cm, 173 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler

TMC: Nei
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Navteq
Pris: 1500 kroner
Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3 tommer, 480 x 272 piksler
Lagringsplass: 1,4 GB, støtte for SD minnekort
Inn-/utganger: Mini-USB
Dimensjoner: 12,2 x 7,4 x 2,0 cm, 173 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler

TMC: Nei
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Navteq
Pris: 1500 kroner
Slik ser startskjermen ut.
Slik ser startskjermen ut.
De mest vanlige måtene å velge bestemmelsessted på.
De mest vanlige måtene å velge bestemmelsessted på.
Slik ser det ut når du navigerer.
Slik ser det ut når du navigerer.
Du kan velge mellom 3 forskjellige biler, alternativt en pil.
Du kan velge mellom 3 forskjellige biler, alternativt en pil.

Garmin er verdens største produsent av mobile GPS-enheter, og vi var derfor ikke helt uten forventinger da vi fikk inn Garmin Nüvi 250w til test.

Førsteinntrykket til Nüvi 250w er oppløftende. På tross av at dette er en av de rimeligste GPS-ene for bruk i bil, har utseendet ikke noe billigpreg over seg. Vel legger den ikke skjul på at den er laget av plastikk, men sammenligner du Nüvi 250w med for eksempel TomToms tilsvarende modell One XL, ser sistnevnte plutselig litt klumpete ut.

W-en i navnet symboliserer "wide". Nüvi 250w har med andre ord en skjerm i bredskjerm-format. Selv om skjermen ikke er av de aller største, er den stor nok til å gi deg oversiktlig navigering.

Vakker på innsiden?

Som kjent er det ikke bare utseendet som teller. En titt på tilbehøret som følger med, levner ingen tvil om hvilken prisklasse vi befinner oss i. Her er det nemlig kun det nødvendigste som følger med, altså bilholder og lader ved siden av den obligatoriske bruksanvisningen.

Holderen har sugekopp, i tillegg følger det med en plate med dobbeltsidig tape, slik at du også kan få plassert GPS-en på et underlag som sugekoppen ikke biter på, som for eksempel på dashbordet.

Laderen kobles direkte i enheten og ikke i selve holderen, slik at du må plugge i ledningen manuelt hver gang du setter Nüvi 250w i holderen.

Skal du koble Nüvi 250w til PC-en må du stille med Mini-USB-kabel selv. Etterhvert som norske hjem fylles av stadig flere dippedutter, er dette neppe noe problem for den jevne Nüvi-eier. Du trenger forøvrig ikke noen spesiell programvare for å koble GPS-en til PC-en, den dukker opp som en standard masselagringsenhet i utforskeren.

Det følger ikke med noen CD, så hvis du for eksempel skal oppdatere GPS-en, må du laste ned programvare fra sidene til Garmin. Sammenlignet med TomToms programvare for PC, TomTom Home, er ikke Garmins løsning like oversiktlig. Mens Home samler alle funksjoner du trenger i ett grensesnitt, blir det litt mer leting og trykking med Garmins løsning. De fleste vil kanskje aldri koble GPS-en til PC-en, men hvis du først skal gjøre det, hadde det vært greit med en mer gjennomarbeidet programpakke.

Nüvi 250w leveres med kart over mer eller mindre hele Europa. Kartdekningen i noen av de øst-europeiske landene er enda ikke 100%, og kart over landene i det som tidligere var Jugoslavia er heller ikke med.

Beveger du deg litt ut på landet i Norge, minker det på hvilke veinavn som er lagt inn. Dette gjelder i større eller mindre grad for alle GPS-er, og ikke bare for kartverket som Garmin bruker.

Det bare å trykke på bilen på skjermen, så kan du lagre posisjonen som en favoritt.
Det bare å trykke på bilen på skjermen, så kan du lagre posisjonen som en favoritt.
Svenske veier tillater høyere maksfart.
Svenske veier tillater høyere maksfart.
Slik ser verktøy-menyen ut.
Slik ser verktøy-menyen ut.

Smertefri navigering

Det viktigste for en GPS er selvsagt at den leder deg fra A til B raskt og smertefritt. På dette feltet overbeviser Nüvi 250w. Brukergrensesnittet er svært enkelt, og du trenger ikke slå opp i bruksanvisningen for å legge inn en kjørerute på Nüvi 250w.

Rent subjektivt er det noen som synes TomToms menyer virker enklere rent visuelt, men i praksis tør vi påstå at Garmins menyer er like enkle å bruke. Hvilken meny du foretrekker vil i stor grad være et spørsmål om smak og behag dersom du skal velge mellom Garmin og TomTom.

I forhold til å legge opp ruter, hadde Nüvi 250w alle mulighetene vi hadde behov for. Selv om TomTom stiller med noen flere, avanserte muligheter for ruteberegning, er dette noe de færreste vil legge merke til.

Viktigere er det at Nüvi 250w overbeviser med svært god ruteberegning. Den er flink til å velge de raskeste rutene, og sørger for å få deg frem til bestemmelsesstedet på raskest mulig måte. Tar du en avstikker fra den beregnede ruten, er dette ikke noe problem. Nüvi 250w kalkulerer bare ny rute og forsetter navigeringen uten at du trenger å gjøre noe.

Du har flere visninger å velge mellom i navigasjonsmodus.
Du har flere visninger å velge mellom i navigasjonsmodus.
Selve innstillingsmenyen er visuelt helt enkel.
Selve innstillingsmenyen er visuelt helt enkel.
Nüvi 250w kan også vise bilder.
Nüvi 250w kan også vise bilder.
At man kjører på vei kan være en sannhet med modifikasjoner under norske vinterforhold.
At man kjører på vei kan være en sannhet med modifikasjoner under norske vinterforhold.

Ivrig stemme

Noen ganger syntes vi stemmen som guidet deg frem ble i overkant ivrig. Når du kjører i 50 km/t, er det ikke så veldig stort behov for å få beskjed om at du skal svinge til høyre om 800 meter. Stemmen som guider deg frem er forøvrig noe stakkato, men det er uproblematisk å forstå hva som blir sagt.

Selve GPS-mottakeren er av en type som regnes for å være en av de beste for bruk i bil, og vi hadde aldri problemer med dekningen. Dog opplevde vi at GPS-en av og til hoppet mellom to posisjoner hvis vi ikke kjørte der som GPS-en forventet og veiene lå svært tett. Dette hadde ingenting å si for den praktiske navigeringen og er mest som flisespikkeri å regne.

Det samme gjelder tiden Nüvi 250w bruker på å finne posisjonen når du skrur den på. Det tar gjerne rundt halvannet minutt fra du har skrudd den på til den finner posisjonen, men de gangene du faktisk skal bruke den har den sannsynligvis funnet posisjonen innen du er ferdig med å legge inn kjørerute.

Garmin har på tross av lav pris lagt inn noen ekstrafunksjoner i Nüvi 250w. Den kan brukes til å vise bilder, og har både kalkulator, omregner og verdensur - alle funksjoner som du fort kan få bruk for når du er ute på tur.

Fotoboksvarsling er også på plass, og gir deg beskjed god tid i forveien når du nærmer deg en fotoboks. Da vises også fartgrensen på stedet, men vi synes dette kunne kommet frem enda tydeligere på skjermen.

Det er også verdt å nevne at Nüvi 250w automatisk går over til nattmodus, altså viser mørkere farger på skjermen automatisk når klokken passerer et visst klokkeslett.

Konklusjon

Når det gjelder å lede deg fra A til B, gjør Garmin Nüvi 250w en eksemplarisk jobb. Den er enkel å bruke, og er flink til å finne de raskeste rutene dit du skal.

Alt du trenger å gjøre for å ta i bruk Nüvi 250w er å feste den på frontruten med den medfølgende sugekoppholderen og koble til billaderen, så er du i gang.

Nüvi 250w gjør ikke skam på interiøret i bilen din, den er ganske så slank og smekker. Dette har ikke gått på bekostning av skjermen, som er stor nok til å gi deg enkel navigering. Menyene er også enkle å bruke, og sannsynligvis trenger du aldri finne frem bruksanvisningen dersom du anskaffer deg en Nüvi 250w.

Om Nüvi 250w er aldri så eksemplarisk, er den langt fra ekstravagant. Dette er en av de billigste GPS-ene du får tak i, og den er langt fra spekket med avanserte funksjoner. Dette er altså ikke rett GPS hvis du er ute etter en enhet som også fungerer som håndfri og musikkspiller.

Er det derimot en ren GPS for navigering du er ute etter, kan vi derimot anbefale Nüvi 250w. Den sterkeste konkurrenten er sannsynligvis TomTom One 3rd edition. Når Nüvi 250w er noen hundrelapper billigere og fungerer vel så bra til ren navigering, blir allikevel Nüvi 250w vårt førstevalg i denne klassen.

Dersom lommeboken bugner og teknofriken i deg skriker etter masse finesser, finnes det selvsagt alternativer. I så tilfelle anbefaler vi deg å ta en kikk på for eksempel TomTom Go 920, Go 720 eller Panasonic GP50.

Garmin Nüvi 250 Wide   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen