TEST: Garmin Nüvi 3590LMT

Test Garmin Nüvi 3590LMT

Perfekt når du fortsetter turen til fots

Dette er en fabelaktig GPS for deg som ikke bare kjører bil i ferien.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, berøringsfølsom, 5 tommer, 800 x 480 piksler
Lagringsplass: Inngang for Micro-SD-kort, medfølger ikke
Inn-/utganger: Micro-USB
Dimensjoner: 13,8 x 8,7 x 1,3 cm, 203 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler

TMC: Ja, med ekstra antenne
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Navteq
Pris: Fra 2500 kroner

Spesifikasjoner

Skjerm: LCD, berøringsfølsom, 5 tommer, 800 x 480 piksler
Lagringsplass: Inngang for Micro-SD-kort, medfølger ikke
Inn-/utganger: Micro-USB
Dimensjoner: 13,8 x 8,7 x 1,3 cm, 203 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler

TMC: Ja, med ekstra antenne
Medfølgende kart: Europa
Kartleverandør: Navteq
Pris: Fra 2500 kroner

Garmins toppmodell blant bil-GPS-er er litt slankere enn de fleste andre GPS-er, kan brukes med én hånd når du er fotgjenger og har en kapasitiv berøringsskjerm i stedet for en "gammeldags" trykkfølsom skjerm.

Produsenten selv beskriver designen som ultratynn, men det er litt optimistisk. I forhold til hvilken som helst mobiltelefon er den veldig stor og veldig tung. Det er likevel ikke verre enn at du kan stikke den på innerlomma når du har funnet frem dit du har tenkt deg. I forhold til de fleste andre GPS-er er den slank og hendig.

Skjermen er fem tommer stor og dekket av glass, og den har en høy oppløsning. Det er helt tydelig at Garmin har arbeidet for å få brukergrensesnittet og hele brukeropplevelsen til å ligne det du får fra en mobiltelefon. Vi skal komme tilbake til saken på neste side, men vi nevner at det gjør at den kapasitive skjermen virkelig kommer til sin rett når du bruker GPS-en ute av bilen.

trafficTrends

IQ Routes fra GPS-produsenten TomTom gjør at GPS-en vet hvor lang tid det tar å kjøre de forskjellige rutene fra der hvor du er til reisemålet ditt. TomTom har nemlig lenge mottatt hastighetsmålinger på strekninger fra sine brukere, og dermed er det gjennomsnittshastighet som teller. I tillegg skiller den på forskjellig tid på døgnet. Trafikken er jo helt ulik på en mandags morgen som en søndags kveld.

Garmin har også kommet opp med en lik tjeneste som de kaller trafficTrends. Her kommer informasjonen fra Destia Traffic, og du kan oppdatere GPS-en fire ganger i året med ferske data.

Dataen samles fra både GPS-brukere, telefonbrukere, radio, nyhetsstasjoner, historiske data og trafikksensorer.

(Foto: Einar Eriksen)
(Foto: Einar Eriksen)

Live-muligheter i tillegg

Garmin har nemlig laget en haug med Live-tjenester som lar deg få inn sanntidsoppdateringer om køer og andre hendelser i trafikken. For å få tilgang til denne tjenesten må du koble GPS-en til mobilen, og betale 190 kroner for tjenesten som kalles 3D Live Traffic. Dette gjelder kun om du har en smarttelefon.

Du kan også punge ut 75 kroner for ekstra avanserte væroppdateringer, 75 kroner for fotoboksoppdateringer og 75 kroner for å få opp bilder fra trafikkameraer rundt omkring i verden. For 415 kroner på toppen av GPS-prisen har du altså en fullt utstyrt Live-GPS som kan sammenlignes med en TomToms Live-GPS-er. Hos TomTom koster Live-funksjonene 390 kroner i året, men første året er som regel gratis.

Det som er gratis er enkle væroppdateringer, deling av posisjon mot Facebook eller mot utvalgte venner - for eksempel andre som har en Garmin-enhet i bilen og oppdatert telefonkatalogsøk.

TMC

I tillegg til de Live-funksjonene, får du helt vanlige trafikkmeldinger over radionettet. Antennen for dette er ikke innebygget, men sitter i strømledningen. En ekstra antenne følger også med for å forbedre mottaket ytterligere. Dermed får du trafikkmeldinger gjennom FM-radionettet omtrent overalt i landet.

En ekstra TMC-antenne kan kobles til. (Foto: Einar Eriksen)
En ekstra TMC-antenne kan kobles til. (Foto: Einar Eriksen)

ecoRoute er en funksjon som lar det plotte inn drivstofforuk og pris, og du får opp grafer, tips og annen moro som skal hjelpe deg å spare på drivstoffet. Turplanlegger ligger også i program-menyen, og av en eller annen grunn er det også en egen liten funksjon som lar deg navigere tilbake til forrige parkeringsplass inne i denne menyen.

Telefonkatalog og lokalt søk fra Gule Sider, en lydbokleser, bildeviser, verdensur, alarmklokke, kalkulator, enhetskalkulator og språkguide er andre funksjoner som følger med som ikke er direkte knyttet opp til navigasjonen.

Håndfri

I tillegg til Live-funksjoner gjennom mobilen, fungerer Nüvi 3590LMT også som håndri. Den har en innebygget høyttaler og mikrofon, og gjør det enkelt å besvare samtaler. I tillegg er det enkelt å ringe for eksempel pizzasjappa du har tenkt å navigere til, siden Garmin har inkludert en Gule Sider-tjeneste der bedrifter og telefonnumre er tilgjengelig.

GPS-er fungerer ofte litt labert som håndfri. Også Nüvi 3590 må se seg slått av de fleste renspikkede håndfrier som du fester i solskjermen eller setter på øret, men likevel synes vi GPS-en fungerer helt greit til kortere mobilsamtaler bak rattet. Lyden er klar i begge ender. Bilstøyen kommer imidlertid bedre frem hos motparten enn i Jabra Freeway, som vi sammenlignet med.

Garmin Nüvi 3590LMT Europe

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen