Garmin debuterer med actionkameraer
(Bilde: Garmin/Shutterstock.com - IM_photo)

Garmin debuterer med actionkameraer

Kliner til med to nye modeller – og et billig ordpoeng.

Garmin er antagelig mest kjent for sine ulike GPS-duppeditter, det være seg fysiske enheter eller applikasjoner. Nå tråkker produsenten helt nye stier når de lanserer to actionkameraer.

Å gjøre

VIRB Elite.
VIRB Elite. Foto: Garmin

Kameraene har fått navnene VIRB og VIRB Elite, antagelig et ordspill på ordet «verb», den ordklassen som signaliserer hva som gjøres.

Begge modellene er bygget for å tåle en støyt, tåler ned mot 15 minusgrader og er vanntette ned til én meter i 30 minutter. Vel å merke er dette hovedsakelig ment i tilfelle uhellet er ute, og dersom man ønsker å bruke kameraet til undervannsfilming tilbyr Garmin et eget undervannshus til dette formålet.

Full-HD

Som seg hør og bør gir begge kameraene opptak i Full-HD (1920x1080 piksler) ved 30 bilder i sekundet. Dersom oppløsningen skrus ned til 1280x960/720, kan man ta opp video med 60 bilder i sekundet, og sakte film – det vil si 120 bilder i sekundet – må oppløsningen ned til 858x480 piksler for. Begge kameraene kan også ta stillbilder, da med totalt 16 megapiksler.

Lyd kan tas opp via den innebygde mikrofonen eller ekstern mikrofon.

Vekten på begge kameraer oppgis til å være 177 gram.

Alternativ skjerm

rf-lg 2.
Foto: Garmin

Nøyaktige brennvidder for VIRB-kameraene oppgir Garmin ikke, men skriver at kameraene er utstyrt med det Garmin kaller «WideVü Lens». Disse skal være bygd opp av 9 elementer og kan filme i tre modi: vid, medium og smal.

Begge VIRB-kameraene er utstyrt med 1,4 tommers reflektive skjermer. Det vil si at skjermene, fremfor å være bakbelyste, bruker lyset fra omgivelsene. Fordelen med dette er at det sparer batteriet, men skjermen vil da også være vanskeligere å se i dårlig belysning.

Elite vet hvor du er

Med tanke på hva Garmin sysler med til hverdags, kommer forskjellen mellom VIRB og VIRB Elite antagelig ikke som en overraskelse; Elite er utstyrt med GPS, i tillegg til akselerometer. På finurlig vis kan dette brukes til å fortelle kameraet når det skal starte filmingen – i det du setter utfor en bakke vil den økte hastigheten registreres og gi kameraet beskjed om å sveive igang.

Elite er også utstyrt med WiFi, i tillegg til at begge modeller kommer med Garmins egen ANT+-teknologi for trådløs overføring.

Pris og tilgjengelighet

Både VIRB og VIRB Elite er forventet til Norge i løpet av høsten. Veiledende pris vil ligge på henholdsvis 2650 kroner og 3500 kroner, en prisklasse det populære GoPro Hero 3-kameraet også siktet seg inn på da det ble sluppet i fjor høst. 

Hvis dette blir litt i overkant for budsjettet ditt, dukket det tidligere i år opp et rimeligere alternativ fra Rollei, nemlig Racy 1080p. Dette kan by på tilsvarende videospesifikasjoner som VIRB i tillegg til en større skjerm - 2,4 tommer versus 1,4 hos VIRB. I skrivende stund ligger Racy 1080p på godt under tusenlappen,

Vil du heller filme med speilreflekskameraet ditt? Her har du noen kjappe tips til hvordan »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen