Gammelt objektiv fikk nytt liv

Et gammelt objektiv tilpasset moderne teknologi.
Et gammelt objektiv tilpasset moderne teknologi.

Den danske fotografen Jonas Krøyer har alltid hatt en dragning mot eldre kameraer, og ønsket å finne et gammel kamera som han kunne bruke for å kombinere et gammelt objektiv med moderne kamerateknologi.

Les også: Bygg ditt eget mellomformatkamera

Valget falt på et gammelt Zeiss Ikon Ikonette kamera med belgobjektiv, som ble produsert mellom 1929 og 1931. Krøyer kjøpte kameraet over internett, og ønsket å bruke objektivet fra kameraet på sitt moderne Nikon speilreflekskamera.

Han demonterte kameraet fullstendig, og oppdaget at det han trengte for å kunne benytte objektivet på sitt Nikon-kamera var objektivet, belgen, lukkeren og skinnene. Siden objektivet ikke hadde noen fatning måtte Krøyer demontere et annet objektiv med riktig fatning, som han monterte på belgen og skinnene.

Les også: Vil bygge kamera inn i hjelmene

For at objektivet skulle fungere måtte den originale lukkeren settes i åpen stilling, slik at kameraets egen lukker kunne brukes for styre eksponeringen. Objektivet fokuserer ved å dra belgen frem og tilbake langs skinnene.

Av teknisk info har objektivet tre ulike blenderåpninger; F9, F16 og F32. Det er med andre ord ikke snakk om særlig lyssterk optikk. På fullformat er brennvidden 80mm, eller 120mm på et crop-kamera.

Les også: Måtte fjerne kameraet fra bakhodet

Ble du inspirert av tanken på å bygge om et gammelt objektiv slik at det passer moderne kameraer, er det bare å begynne å lete på loftet, på loppemarkedet eller på internett. Du kan også lese mer om objektivet og se bilder på Krøyers hjemmeside.

Kilder:
www.jonaskroyer.com
www.photographyblog.com

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen