– Galskap å legge fra seg en usikret laptop

Vi slår av en prat med hackerne som ivaretar rikets sikkerhet.

Har du byttet passord på grunn av en av de mange passordlekkasjene i det siste? Faren i slike situasjoner er høyst reell, og er du uheldig kan du selv, eller kortselskapet ditt, ende opp med tusenvis av kroner i minus. Se for deg dette i en mye større skala. En skala der Visa eller MasterCard ikke ville vært i stand til å dekke tapet. Det er vanskelig å få katta tilbake i sekken igjen, om først sensitive data har lekket.

Det er dette de ansatte ved Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NSM, jobber med hver dag. NSM har hjemmebase i Kolsås leir, og favner 240 sjeler som alle jobber med datasikkerhet på ett eller annet vis. Vi la turen innom, og fikk snakke med seksjonssjef Jørgen Botnan, og to av hans medhjelpere som skal få forbli navnløse.

Rikets sikkerhet

Jørgen Botnan er seksjonssjef i NSM, og snakker forholdsvis fritt om hvordan etaten går frem når den tester sikkerheten til viktige aktører i Norge.
Jørgen Botnan er seksjonssjef i NSM, og snakker forholdsvis fritt om hvordan etaten går frem når den tester sikkerheten til viktige aktører i Norge.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Utgangspunktet for NSMs tilblivelse er sikkerhetsloven. Det er å beskytte Norge mot spionasje, sabotasje og terrorisme. Og da er det rikets sikkerhet, og selvstendighet, det er snakk om. Altså helt øverst i pyramiden, forklarer seksjonssjef Botnan, før han tilføyer at dette har utviklet seg over tid og at mandatet er noe utvidet etter at loven trådte i kraft i 2001.

Rikets sikkerhet. Ord vi hører støtt og stadig, men som likevel veier tungt. Spesielt i en verden der et forholdsvis trygt land ikke er en selvfølge for alle. Vanligvis formidles disse ordene fra en talerstol, ofte under en pressekonferanse. Å få slå av en nærmere to timer lang prat med mennesker som har direkte ansvar for å passe på denne viktige delen av samfunnet vårt er ikke hverdagskost.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen