Galileo kommer i 2012

EU har lenge ønsket å få fart på satsingen på Galileo, som skal være alternativet til det amerikanske GPS-systemet. Nå satser EU for fullt på at vi får et eget europeisk posisjoneringssystem innen 2012.

GPS hjelper deg til å finne veien både når du er på bilferie og fisketur med båten. Systemet som ligger bak, er et helt nettverk med satellitter som går i bane rundt jorden og på denne måten kan GPS-mottakeren din finne sin egen posisjon.

Helamerikanske satellitter

Galileo vil gi bedre nøyaktighet enn GPS. Posisjonen din vil med Galileo fastslås med under en meter feilmargin. GPS-systemet kan derimot bomme med opp mot 15 til 20 meter.

GPS-satellittnetverket heter Navstar, og er amerikansk. I en sikkerhetskritisk situasjon (for eksempel krigssituasjon) har USA muligheten til å slå av satellittene. Dette kan også være en av grunnene til at EU lenge har ønsket sitt eget satellittnetverk for posisjonering.

Vaklende prosjekt

Galileo-prosjektet har lenge vaklet, fordi etterpørselen ikke er stor nok. Prosjektet har krevd for store investeringer fra private selskaper. I november i fjor fikk man imidlertid vite at EU ville spytte inn 19 millioner norske kroner for å få prosjektet på beina igjen.

I slutten av april ble Galileos satellitt nummer to skutt opp. Dette holder ikke til å finne en nøyaktig posisjon, men 2012 skal hele satellittnettverket bestå av 28 satellitter som sirkulerer rundt jorden.

(Kilde: Tu.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen