Går ut mot falske batterier

Det har de siste dagene blåst full storm rundt Nokia, etter at den belgiske forbrukerorganisasjonen Test-Aankoop gikk ut og hevdet at originalbatterier fra produsenten kan føre til at mobiltelefonen de brukes i eksploderer på grunn av en manglende sikring mot overspenning i batteriene.

Nå ser det ut som om saken har tatt en ny vending, i det Test-Aankoop og Nokia i fellesskap har funnet ut at noen av Nokia-batteriene som ble brukt i testen deres var forfalskede kopier. Like fullt var dette batterier som ble solgt fritt på markedet og som tilsynelatende fremsto som originale batterier, og dermed er representative for hva en vanlig forbruker ville kunne ha kjøpt.

Hvorvidt det siste årets 20-30 tilfeller av eksploderende batterier skyldes Nokia selv eller bruk av forfalskede batterier, er nok uansett ikke særlig interessant for den ordinære forbruker. Problemet er heller at det forhandles pirat-batterier blant ordinære forhandlere verden over, og at man dermed aldri kan være helt sikker på om man får et eksplosjonsfarlig produkt eller ikke.

Uheldigvis er det så godt som umulig å se forskjell på et forfalsket og ekte produkt, men Nokia har i dag publisert forholdsvis omfattende retningslinjer for å identifisere pirat-batterier. Blant kjennetegnene som nevnes her er feilstavede ord, ujevnt og skjevt trykk, QC-merke eller "Made in China"-merke på baksiden og mangel på en utvendig krets på siden av batteriet.

Selskapet har allerede beslaglagt over 5 millioner forfalskede produkter til nå i år, og kunne på en pressekonferanse i dag fortelle at det eksisterer et omfattende distribusjons-nettverk for slike produkter. Nå vil de ta opp kampen med piratprodusentene for fullt, og har startet en aggresiv kampanje ut mot forhandlere og distributører for å få bukt på problemet.

Til den tid kommer, ville vi nok vært noe forsiktige med å handle nye batterier.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen