Går til SMS-valg

 

Den sveitsiske byen Bülach tester nå ut stemmegivning via SMS. I første omgang skal innbyggerne gi sin stemme i en sak om fartsgrenser i byen. Dette er foreløpig bare et eksperiement, men myndighetene håper at tiltaket kan få opp valgdeltakelsen i landet. De håper spesielt at SMS-valg vil få unge brukere til å yte sin borgerplikt.

Lederen for prosjektet, David Knörl, sier at SMS-stemming vil ta sveitsisk valg-teknologi inn i det 21. århundret, og viser til byen Anléres som gjennomførte det første internett-valget i 2003. Dette har blitt en suksess i Sveits.

- Vi spår at særlig yngre mennesker kommer til å ta i bruk elektronisk stemmegiving, men vi har sett at mange middelaldrene i Bülach også bruker SMS. Systemet har blitt grudig testet med tanke på sikkerhet, og ble først brukt under et skolevalg ved universitetet i Zurich i desember i fjor.

I tillegg til å sende tekstmelding, kan man stemme ved å sende en epost eller gå inn på en hjemmeside. Sveitserne kan i tillegg til elektronisk stemmegivning fortsatt gå til urnene på tradisjonelt vis. I Sveits har man direktedemokrati, som betyr at velgerne gjennom folkeavstemninger har lovgivende makt.

(Kilder: Swissinfo.org, Engadget.com, Mobilsiden.dk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen