Får fremtidens Internet Tablet Ubuntu? (Bilde: Nokia)

Går Nokia for Ubuntu Mobile?

Det er snart et år siden det ble kjent at det skal lages en mobil versjon av Linux-distroen Ubuntu.

Ubuntu har slagordet "Linux for folket", noe som betyr at det skal være et operativsystem som alle skal kunne bruke, og brukergrensesnittet skal være enkelt å lære seg.

Det ser imidlertid ikke ut til at vi kan vente oss operativsystemet på "vanlige" smarttelefoner, ihvertfall ikke dersom vi ser på systemkravene. En typisk Ubuntu-enhet skal ha en skjermstørrelse på mellom 4 og 7 tommer, og grensesnittet er laget for en oppløsning på 800 x 480 punkter. Vi snakker altså om "Internet Tablets", eller Mobile Internet Devices, som de også heter. Eksempler på slike maskiner er Nokias N810 Internet Tablet og HTC Shift.

Når Ubuntu Mobile er ferdigutviklet, skal du kunne styre det som skjer på skjermen ved bruk av fingerbevegelser. Dette innebærer at du kan bla ned på internettsider ved å stryke fingeren nedover, starte programmer ved å tappe på ikonet og ellers gjøre det meste uten å bruke vanlige taster.

Nokia først ut?

Sannsynligheten for Nokia blir blant de første som leverer en "tablet" med Ubuntu under panseret er ikke liten. Nokia bidrar nemlig allerede i dag med flere ingeniører som jobber med å utvikle grensesnittet til Ubuntu Mobile.

Det er uklart når det vil komme en endelig versjon av Ubuntu Mobile, men det kan skje så tidlig som om fire måneder.

(Kilder: Ubuntu)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen