Går imot roaming-pristak

Alternativ tekst mangler

I over to år har EU kjempet for å få innført et pristak på operatørenes roaming-avgifter. Men flere EU-land ser helst at EU holder seg unna planene om pristak.

Roaming-prisene er det operatørene må betale for å få ringe i hverandres nett i utlandet. Ofte er disse prisene absurd høye, slik at du kan risikere å betale flere titalls kroner per minutt for å ringe hjem fra ferien.

I juli i år godkjente EU-parlamentet EU-kommisjonens forslag til pristak på roaming-avgifter. Dette innebærer at operatørene ikke kan kreve mer enn 40 eurocent, eller 3,3 kroner i minuttet fra andre operatører for roaming.

Men dette er altså ikke alle EU-land like begeistret for. I dag kom nyheten om at Sverige velger å støtte seg til de landene som ikke vil ha noe roaming-pristak i regi av EU. Andre land i denne gruppen er blant annet Frankrike og Storbritannia.

Holder med regulering
I stedet for pristak synes Sverige og de andre landene at det holder med en regulering av de enkelte operatørene. I følge Mobil.se håper landene at markedet selv skal løse problemet med de høye roaming-prisene.

Sveriges infrastrukturminister, Åsa Torstensson, mener at et pristak ville medføre en altfor stor administrasjon.

Det er ikke bare enkelte EU-land som stiller seg skeptiske til EUs kamp for roaming-pristak. Også bransjeorganisasjonen GSM Association, er negative til det foreslåtte tiltaket.

Organisasjonen mener at et pristak vil ødelegge markedene i de enkelte landene, ved at operatørene må skru opp nasjonale priser for å kompensere for tapte roaming-inntekter. Du kan lese mer om GSM Associations protest mot pristak i saken "EU sabler roaming-priser".

På den annen side ønsker svært mange av EUs mobilbrukere at EU innfører pristak på roaming-avgiftene. Tidligere i høst skrev vi om en undersøkelse gjort av EU-kommisjonen, som viste at 70 prosent av EU-innbyggerne ønsket et pristak. Du kan lese mer om undersøkelsen i saken "Vil la EU bestemme roaming-priser".

(Kilder: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen