Guide
Overføringshastighetene vil ikke være til å kjenne igjen om et par år. (Bilde: Istockphoto/Setixela)

Fyll mobilen på et blunk

Mange av dagens mobiltelefoner har flere hundre ganger større lagringskapasitet enn det som var normalt for bare få år siden. Du kan nå ta hele eller store deler av musikksamlingen din, filmer eller annen data med deg på farten. Å fylle opp hele telefonminnet samtidig kan imidlertid bli en lang og kjip opplevelse, særlig dersom du gjør dette trådløst.

Selv den raskeste Bluetooth-spesifikasjonen i dag vil sjelden gi deg hastigheter på mer enn rundt 2,1 Mbps, noe som betyr minutter med venting bare for å overføre et par musikkfiler. Infrarød overføring går enda tregere, og du ser knapt telefoner med denne teknologien i dag. For overføring av store mengder data, er altså kabel det desidert beste verktøyet du har.

Situasjonen er imidlertid i ferd med å endre seg. De neste to årene kan vi nemlig vente oss flere svært interessante overføringsteknologier.

Den neste IR-standarden ble demonstrert under Wireless Japan.
Den neste IR-standarden ble demonstrert under Wireless Japan.

IR-porten er slett ikke død

Etter hvert som produsenter av både mobiltelefoner og andre håndholdte dingser har gått mer og mer over til Bluetooth, så det lenge ut til at IR-porten ville bli noe man fant i fjernkontroller og andre enheter som kun overfører bittesmå mengder data av gangen. Men nå ser det ut til at den gode gamle standarden vil overleve med god margin.

Under teknologimessen Wireless Japan demonstrerte produsenten KDDI neste generasjons infrarød. Og her snakker vi hastigheter som parkerer både dagens og morgendagens Bluetooth-standard.

Med en teoretisk overføringshastighet på opp mot 1 Gbps kan du overføre to til tre fulle musikkalbum i sekundet. Den reelle hastigheten vil nok ligge noe lavere, men selv da kan du forvente 300-400 ganger raskere hastigheter enn den raskeste Bluetooth-standarden i dag.

En av de andre svakhetene med IR går det imidlertid ikke an å gjøre noe med. Ettersom overføringen skjer ved hjelp av lys, og ikke radiosignaler, vil det fremdeles kreves fri sikt mellom sender og mottaker mens overføringen foregår.

Ifølge KDDI vil selve IR-modulen være omtrent like stor som dagens versjoner, og produksjonskostnadene vil heller ikke være betydelig høyere. Standarden forventes å være ferdigstilt i mars neste år.

Bluetooth blir kompis med Wi-fi

Selv om infrarød får en heftig oppgradering av hastigheten, er det ingen grunn til å tro at teknologien vil velte Bluetooth av tronen. Også her skjer det en hel del fremover.

Den mest spennende nyheten ble presentert av interessegruppen for utvikling av Bluetooth, Bluetooth SIG under Mobile World Congress i år: Bluetooth-teknologien skal pares med Wi-fi. Dette innebærer kort fortalt at Bluetooth og Wi-fi skal integreres på samme brikke, og at teknologiene vil kunne kommunisere med hverandre.

Når du skal overføre filer, vil telefonene først bruke Bluetooth. Når selve filoverføringen starter, slås det automatisk over til Wi-fi, noe som gir hastigheter på fra 11 Mbps til 300 Mbps. Straks dataoverføringen er over, vil telefonene igjen slå over til vanlig Bluetooth. Denne metoden sikrer deg altså maksimal hastighet når det trengs, og minimalt strømforbruk når det ikke trengs. Wi-fi krever nemlig fem ganger mer strøm enn Bluetooth.

Det forventes at standarden er klar i løpet av 2009.

Fremtidens Bluetooth skal streame video.
Fremtidens Bluetooth skal streame video.

UWB + Bluetooth = sant

Allerede i begynnelsen av 2006 fikk vi en demonstrasjon av hva som er mulig ved å kombinere Bluetooth med UWB (Ultra Wideband), som er en plattform designet for å støtte både Wi-fi, trådløs USB og Blåtann.

Demonstrasjonen ble gjort av Aleron, Wimedia og Open Interface, og innebar hastigheter på 480 Mbps, altså like raskt som dagens USB 2.0-standard.

Etterhvert inngikk Bluetooth SIG og Wimedia en avtale om å videreutvikle konseptet, for å skape en trådløs standard som både er bakoverkompatibel med tidligere Bluetooth-versjoner og har hastigheter som tillater direkteoverføring av tunge multimediefiler som helaftens spillefilmer. I utgangspunktet var planen å ha den nye Bluetooth-standarden ferdig før slutten av 2007, men det ser foreløpig ut til at den tidligst blir klar i midten av neste år.

Forblir en vinner.
Kabelen forblir en vinner.

Kabelen beholder ledelsen

Til tross for at både infrarød-porten og Bluetooth-teknologien er i ferd med å vokse seg store å sterke, ser det ut til at overføring via kabel vil forbli en overlegen løsning sammenlignet med de trådløse alternativene. Dagens USB 2.0-standard (480 Mbps) får nemlig en arvtager: USB 3.0.

USB 3.0, også kjent som USB Superspeed, skal kunne levere en båndbredde på svimlende 4800 Mbps. Dette er nok til å overføre over 100 gjennomsnittlig store MP3-filer i sekundet.

Utviklingen av standarden har imidlertid ikke gått uten problemer. I mai i år la Intel lokk på spesifikasjonene for alle produsenter av utstyr som ikke inneholder maskinvare fra Intel. Først i slutten av året åpner produsenten for at konkurrentene kan bruke standarden, noe som gjør at vi sannsynligvis ikke får se kompatible mobiltelefoner før godt ut i 2010.

Mobilen blir flaskehalsen

Men selv om de nye standardene åpner for ekstreme hastigheter, vil det nok ta lang tid før de når sitt fulle potensial. Det er grenser for hvor mye data mobiltelefonen din klarer å svelge unna av gangen, og lese- og skrivehastighetene for minnekort og internminne vil nok være den største flaskehalsen i overskuelig fremtid.

(Kilder: techon.com, bluetooth.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen