Fusion først for bærbare

Spesifikasjonene for AMDs "Fusion"-prosjekt ser enda ikke ut til å være fullstendig spikret. Det gjelder ikke minst lanseringsdatoen, som har vinglet fra årsskiftet 2008/2009 til nesten ett år senere.

Først for bærbare

I et intervju med InfoWorld røper AMD at de første prosessorene i Fusion-familien rettes mot bærbare PC-er og bli navngitt "Swift". Disse kommer til å ha to prosessorkjerner, mens man noen måneder senere kommer med firekjerner.

AMD har tidligere sagt at grafikkbiten på Fusion vil bli basert på en Radeon-arkitektur som er tilgjengelig i dag, men etter siste oppdatering er det bekreftet at  GPU-en som skal danne dette grunnlaget enda ikke er lansert.

45 nm-prosess

Rett før årsskiftet bekreftet en AMD-representant at Fusion vil bli produsert med 45 nm teknologi. Det har også blitt sagt at den baseres på dagens prosessordesign for desktop-maskiner og ikke vil være rettet mot ultraportable PC-er.

Foreløpig ser altså denne teknologien til å bli tilgjengelig en eller annen gang i løpet av 2009, men på oss virker planene fra AMD svært usikre og spesifikasjonene vil trolig endre seg flere ganger før vi ser de første prototypene i test.

Den første annonseringen av dette prosjektet ble kjent da AMD kjøpte ATI i 2006. Mange vil kanskje si at dette er en naturlig utvikling når et prosessorselskap kjøper opp en GPU-spesialist, men det forutsetter også man er sterk nok til å holde fokus på de separate produktene - noe som det siste året har virket problematisk.

Forskjellen mellom Intel og AMD, og Nvidia og ATI/AMD, er nå kanskje mer merkbar enn tidligere. I skrivende stund er det venstresiden på disse konkurransesituasjonene som ser ut til å ha overtaket. Men forskjellen er definitivt mest merkbar mellom Intel og AMD, siden førstnevnte kanskje vil klare å flytte over på 32 nm når AMD ruller over til 45 nm.

Intels konkurrent

Fusions motpart heter for øvrig "Nehalem" og kan bli lansert allerede så tidlig som årsskiftet 2008/2009. Sistnevnte får også integrert minnekontroller og grafikkbrikke samt åtte kjerner, men alt dette blir neppe tilgjengelig i den første versjonen.

(Kilde: ITworld, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen