Fullverdig PC i lommeformat

Tidligere i år så vi et mediehysteri uten like da de første håndholdte maskinene basert på Origami ble lansert. Origami var rett og slett Windows XP optimalisert for bruk med slike maskiner.

Samsung Q1 var en av de første modellene med Origami som ble lansert, men den møtte ikke helt den store positiviteten hos de anmelderne som har fått sin hånd på den.

I lys av Origami-hysteriet kommer nå Sony med Vaio UX. Om den kan defineres som en UMPC eller PDA er tvilsomt, ettersom det egentlig er en fullverdig PC i lommeformat.

I motsetning til de fleste PDA-er og UMPC-er som finnes på markedet i dag har nemlig Vaio UX et QWERTY-tastatur med 64 knapper. Dette tastaturet kommer til syne hvis man drar skjermen opp. Den kjører på fullverdig Windows XP Professional, altså ikke Windows Origami.

Sony har valgt å nedprioritere skjermstørrelsen, og Vaio UX har derfor bare en skjerm på 4,5 tommer. Skjermen er trykkfølsom, og oppløsning er det ingenting å si på - skjermen kan nemlig vise opp til 1024x600 punkter. Til sammenligning kan Samsung Q1 kun vise 800x480 punkter på sin 7 tommers skjerm.


Vaio UX veier rundt halvkiloen, og kjører på en Intel Core Solo U1400 med en frekvens på 1,2 GHz og L2-cache på 2 MB. Maskinen er proppet med trådløs teknologi - den støtter WiFi, UMTS, EDGE og Bluetooth.

Innebygget finner vi et 0,3 megapixlers kamera i front og et 1,3 megapikslers kamera på baksiden. Det er også innebygget mikrofon. Harddisken er på 30 GB, og snurrer rundt med 4200 omdreininger i minuttet.

Grafikkløsningen er oppsiktsvekkende god. Vi finner nemlig integrert grafikk av typen Intel Graphics Media Accelerator 950 med 128 MB minne. Den samme løsningen benyttes i dag i flere bærbare datamaskiner.

For å sikre at uvedkommende ikke får tilgang er den utstyrt med en fingeravtrykkleser. En dockingstasjon følger med produktet, og denne har blant annet tre USB 2.0-porter, Ethernet og VGA.

Prisen for en slik herlighet er temmelig høy, noe som kanskje ikke er oppsiktsvekkende. Når den i juli blir tilgjengelig i USA vil den selges for rundt USD1800 (ca 11 000 kroner).

Den er ventet i Europa et par måneder senere, men det er usikkert om den i det hele tatt kommer til Norge.

(Kilde: Sony)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen