Full krangel om Mac-klone
Teknofil

Full krangel om Mac-klone

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Selskapet Psystar fikk mye oppmerksomhet da de begynte å selge billige maskiner med operativsystemet til Apple installert. Plutselig trengte du ikke punge ut i dyre dommer for å skaffe deg en Apple-maskin. Apple var derimot ikke glade over initiativet. Apple gikk derfor til sak mot Psystar for å få maskinene trukket fra markedet. Apple vant saken, men ble så igjen saksøkt av Psystar som tapte sitt søksmål. Saken er derimot ikke over av den grunn.

Les også: Selger superbillig "Mac".

Mener de har retten på sin side
Psystar har nå igjen gått til retten med krav om å måtte få bruke Mac OS som de selv måtte ønske. De mener de har betalt full pris for bruken og at Apple ikke har rett til å stanse dem fra å selge maskiner med operativsystemet.

- Psystar har skaffet seg lovlige kopier av Mac OS fra Apple. Disse kopiene er tilegnet via autoriserte distributører, blant annet Apple selv. Psystar har betalt godt for disse og har helt lovlig distribuert disse videre, skriver Psystar i et nytt rettsdokument, ifølge Cnet News.

Ikke ulovlig med videresalg
Ifølge det amerikanske lovverket er det ikke ulovlig å videreselge eller låne ut materiale som du har tilegnet deg via lovlige metoder. Det er blant annet under dette reglementet biblioteker viderelåner bøker. Psystar ser ingen grunn til at dette reglementet ikke også skal kunne gjelde i dette tilfellet. Det er derimot store diskusjoner hvorvidt dette regelverket også gjelder software.

Apple på sin side støtter seg på brukeravtalen som følger med Mac OS. Denne slår fast at operativsystemet kun kan installeres på Apples egne maskiner. Andre har tidligere forsøkt å selge lignende kloner, men har raskt blitt stanset av Apple. Apple selv hadde et eget program for utviklingen av dette, men la ned prosjektet etter to år i 1997.

Så langt har derimot ikke Apple klart å stoppe Psystar fra å selge maskiner, og de selger fortsatt sine Mac-kloner til rundt 4.000 kroner via sine nettsider.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen