Full klaff

Det siste året har stadig flere mobilprodusenter begynt å kikke på kamskjells-formatet, som lenge har dominert det asiatiske markedet. Sony Ericsson lanserte for kort tid siden Z200 og Z600, mens Siemens prøvde seg på formatet for første gang med den tre-fire måneder gamle CL50. Nå har også Nokia kommet på banen med en kamskjells-telefon, kjent som Nokia 7200.

Kamskjells-formatet har en rekke fordeler. For det første gir det mye mer plass til store skjermer og romslige tastatur-løsninger enn tradisjonelle design, noe som gjør det adskillig bedre egnet til bruk i smarttelefoner og andre mer avanserte produkter. For det andre holder det telefonene bedre sikret mot vann, støv og skitt, såvel som å beskytte skjermen mot riper.

I likhet med den kommende E700 fra Samsung, har Nokia kvittet seg med den utstikkende antennen som har vært vanlig på kamskjells-telefoner. Et annet interessant element ved designet er dekslene, som er utformet i tekstil. Utseendet skal dessuten kunne forandres med såkalte Style Packs, som inneholder et nytt tekstildeksel, en bæreveske, en armbåndslenke og en tilhørende bakgrunn.

Nokia har sagt at de ikke lenger vil satse på mobiltelefoner uten kamera, og 7200 er intet unntak fra denne strategien. Telefonen kommer med et fullblods, 640x480 pikslers kamera som kan ta bilder i like høy oppløsning som de beste kameratelefonene på markedet i dag. Det integrerte kameraet skal dessuten også ha mulighet for å ta opp korte videoklipp i 128x96 pikslers oppløsning.

Den 65000-fargers TFT-skjermen til 7200 er ikke fullt så høyoppløst som man kanskje skulle ønske for en kameratelefon. En oppløsning på 128x128 piksler gjør at den stiller svakt sammenlignet med nyere telefoner som Sony Ericsson Z600 og Samsung E700, og ikke er en drøm å kikke på bilder med. Den eksterne svart/hvitt-skjermen klarer på sin side en oppløsning på 96x35 piksler.

På meldingsfronten stiller 7200 sterkt. Den kommer med fullverdig støtte for MMS, og kan sende meldinger med flere plansjer som inneholder både tekst, bilder, lydopptak, tale og videoklipp i samme melding.

Videre har den støtte for såkalt instant messaging i form av den nye Wireless Village-standarden mobilprodusentene har samlet seg rundt, i likhet med den nylig annonserte T630 fra Sony Ericsson. Dette åpner for at man kan se hvilke av kontaktene i kontaktlisten som er logget på og tilgjengelige for chat, etter de samme prinsippene som programmer som ICQ og MSN Messenger.

Ellers byr 7200 på en innebygget radiofunksjon, som blant annet skal kunne kobles opp mot alarmklokken for bruk som klokkeradio, og telefonen har dessuten en integrert høyttaler og mikrofon som gjør det mulig å føre samtaler via telefonen mens den ligger på bordet foran deg. Nokia skryter også over å ha fått på plass en automatisk volumkontroll, som justerer lydstyrken etter omgivelsene.

På datafronten stiller 7200 sterkt, med innebygget EDGE-funksjon for høyhastighets nedlastning av data i hastigheter langt over det dagens GPRS-nettverk kan tilby - om man skulle være så heldig å ha tilgang til et kompatibelt nettverk, riktignok. Proffbrukeren vil nok savne støtte for Blåtann og bruk av telefonen i det amerikanske trippelbåndsnettet.

Rent størrelsesmessig ligger 7200 på rundt den samme størrelsen som Motorola T720i og Panasonic GD87, men kommer til kort mot Samsungs kameratelefoner. Det man imidlertid raskt biter seg merke i, er den usedvanlig høye vekten på 115 gram, som gjør 7200 til en av de desidert tyngste klapptelefonene på markedet.

Stor størrelse og mangel på enkelte proffunksjoner til tross, tror vi Nokia 7200 har et svært godt salgspotensiale. Mange dedikerte Nokia-brukere vil nok fatte interesse for en kamskjells-telefon fra produsenten, og det integrerte VGA-kameraet og radiofunksjonen burde kunne falle godt i smak blant brukerene.

Ifølge Nokias presselansering vil 7200 sendes ut på markedet i løpet av første halvdel av 2004. Den forventede utsalgsprisen er enda ukjent.

Oppdatert 28/10: Nokia har nå lagt ut bilder av 7200 og en reklamevideo.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen