Test

Fujiya & Miyagi - Transparent Things

Fujiya & Miyagi er ikke, som navnet tilsier, en duo, men en trio. De har heller ikke et eneste japansk bein i kroppen og kommer alle fra badebyen Brighton i Sør-England. Fujiya heter egentlig Steve Lewis og Miyagi, David Best, og de er oppkalt etter henholdsvis en japanskprodusert platespiller og læreren i "Karate Kid"-filmene. Tredjemann, og nyeste medlem i gruppen, er bassist Matt Hainsby.

Trioen sier selv de er inspirert av band fra Roxy Music til Happy Mondays, men musikken deres ligger nærmest opp til krautrock-utøvere som Kraftwerk, Can og Neu!. Musikken har samme nerdete lekenhet som Datarock, men med bedre tekster og mer komplekse melodier, og minner om Daft Punk da de begynte, uten å være så sære.

Leken hverdagspoesi

Fujiya & Miyagi - synthtrio fra Brighton
Fujiya & Miyagi - synthtrio fra Brighton

Sanger David Best har ikke verdens flotteste sangstemme, og pratesynger nesten mer enn han synger, men det holder i massevis for å uttrykke hans lekne og interessante hverdagspoesi: "Litter box / professional non-smokers / and symmetrical ticks / and grains of pear blue boxing / I look through transparent things / and I feel ok". Dessverre overdøves vokalen litt av instrumentene, og gjør teksten vanskelig å få tak på. Melodiene avhenger derfor desto mer av Matt Hainsbys friske og kompetente bassakkompagnement.

Første låt ut på "Transparent Things" er "Ankle Injuries", som ifølge bandet selv handler om "å være på vei til skolen og så finne et pornoblad i gata". Den spreke bass- og rytmeseksjonen sørger for fin vitalitet som sammen med den melodiøse synthen sørger for å huke lytteren inn. Låten blomstrer til en varm og karismatisk electronika-symfoni og rundes pent av med perfekt timing. Sammen med tittelmelodien, er dette albumets sterkeste låt, og sier klart og tydelig at Fujiya & Miyagi er et band man skal legge merke til.

Knokkelpoesien fortsetter i superlekne "Collarbone", som holder tempoet oppe med en interessant og funky rytmeseksjon og herlig jazzete basslinje. Her er det bare å svinge med. "Photocopier" introduserer noe som ikke har blitt hørt på lenge, nemlig orgelmusikk fra den gamle Commodore64-datamaskinen. Synthen har fått en fantastisk retrosound med deilig ekko som vil minne deg om favorittdataspillet ditt da du var liten.

Svinger nådeløst

Synthen har fått en fantastisk retrosound med deilig ekko som vil minne deg om favorittdataspillet ditt da du var liten.

"Transparent Things" er på tross av syngesnakkingen, albumets høydepunkt etter startlåten. Den originale blandingen av funky rytmeseksjon, varm og vennlig synthlyd og vakker og underfundig melodi, danner grunnlaget for flott musikkmagi. Etter denne låten vil du også se verden gjennom gjennomsiktige objekter og føle deg glad.

"Sucker Punch" og "In One Ear & Out The Other" holder stilen med energisk, funk-inspirert bass og rytmer, Fujiya & Miyagis karakteristiske tekster og oppfinnsomme synth-melodier. "Cassettesingle" tar, som albumets første melankolske låt, tempoet ned. Commodore64-datamaskinen får også her forlenget levetid med fin orgellyd som svinger nådeløst. Låten er mer enn seks minutter lang, så dette er definitivt ikke ordinær singellengde.

Trioen gir seg mens leken er god, med ni låter og ikke så verst variasjon i tempo og melodi på albumet. "Cylinders" avslutter og er mer stillferdig og melankolsk enn låtene på begynnelsen av albumet. Her har Commodore64-orgelet blitt erstattet med en tone som minner om lyden av en spedbarnsleke og supplert med en underfundig tekst: "I got carbohydrates / on my eating apparatus / love been fireing / on all cylinders lately".

Konklusjon

Fuiya & Miyagi leverer digital vare med overraskende mye melodiøs varme og finstilt sans for rytmer og tempo. Brighton-trioen viser at man definitivt ikke behøver å være mørk og forstyrrende, eller mystisk og sær, for å lage fengende electronika. Bandets musikk lever på ren sjarme og musikalitet og gjør det umulige mulig. Vi kan bare kalle oss heldige som får lov til å høre på.

Fujiya & Miyagi Transparent Things   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen