Test

Fujiya & Miyagi - Lightbulbs

Fujiya & Miyagi er noe helt spesielt. Denne britiske kvartetten blander 70-talls krautrock med moderne electronica og slipper plate etter plate som beskrives kun med "wow...". Musikkstilen er spennende kontemporær, og man kan trekke linjer til blant annet Radiohead og electronica-pillaren Aphex Twin. Deres tredje studioalbum er nå ute på markedet med det intetsigende navnet "Lightbulbs", en plate som definitivt er verd å høre, for det er sjeldent man hører noe lignende.

I
I "Lightbulbs" er system og mening fraværende.

Instrumental vokal

Fujiya & Miyagi, et navn inspirert av karate kid og en kassettopptaker, har bragt oss en plate dekorert av en simpel, elektronisk atmosfære. Synthen og electronica-lydene er mye brukt, til og med trommene er gjort mer eller mindre elektronisk. Når man har hørt ferdig CD-ens første spor, Knickerbocker, skjønner man at system og mening er fraværende.

Musikken kryper inn på deg med en solid og funky basslinje, supplementært av en utrolig kul og original vokalist. Han bruker en teknikk kalt "wordpainting", kun med vanlige engelske ord. Det vil si at han synger de ordene som passer rytmisk, uten å bry seg om at lyrikken skal gi mening. Dette gjør at man ender opp med tekster som "Litter box, professional non-smokers, pricks and a replica kits of red and black yeah."

Saturday night dishwasher

Platas første låter holder en dance-ish rytme, og koser seg på grenselandet til disco. Melodisk sett er låtene gode og behagelige å høre på. Den tekniske og elektroniske atmosfæren gir det hele en urban følelse, opplevelsen er stor. Vokalisten bruker stemmen som et instrument, synger monotont og rytmisk, noe som kan minne om vokalen i progressive metal-bandet Tool.

Fujiya & Miyagi leverer en massiv vegg av melodisk harmoni.
Fujiya & Miyagi leverer en massiv vegg av melodisk harmoni.

Albumets fjerde låt, Goosebumps, har et særdeles passende navn. Alt det du hadde forberedt deg på gjennom de tre første låtene forsvinner raskere enn mors nybakte boller og lytteren blir overveldet av en herlig, massiv vegg av melodisk harmoni. Den stødige discorytmen er borte, erstattet med orgelmusikk og synthdominerte kvad. Her også ligger vokalisten noe bak i lydbildet og fungerer mer instrumentalt enn vokalt. Ellers er spor 7, Dishwasher, en høydare. Her er det meste satt sammen av forskjellig husholdningsutstyr spilt som rytmeinstrumenter. Originalt og fengende. Dessverre er CD-ens andre halvdel, inkludert tittelsporet, en skuffende affære. Musikken har få varende kvaliteter, og sett bort ifra noen få låter blir man kjapt lei.

Konklusjon

"Lightbulbs" er et musikalsk eksperiment, sjangermiks og særhet fra øverste hylle. Platen inneholder mange kvaliteter, og et par minneverdige låter, men mangler mye for å kunne imponere stort. Det er derimot ingen tvil om at Fujiya & Miyagi er et band man må se opp for i fremtiden.

Fujiya & Miyagi Lightbulbs   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen