Fujitsu demonstrerer SAS-disk

SAS Plugfest blir for tiden avholdt i New Hampshire, USA, hvor de ulike medlemmene av Serial Attached SCSI-gruppen (SAS) samarbeider med utviklingen SAS-grensesnittet. Nylig ble den første prototypen av en SAS-disk demonstrert, og nå har også Fujitsu i en pressemelding annonsert at selskapet vil vise frem en 2,5" SAS-harddisk på det pågående SAS Plugfest.

Harddisken vil ifølge Fujitsu ha en teoretisk dataoverføringsrate på 300 MB/s, mens første generasjon SAS-spesifikasjon tilsier 3 Gb/s (375 MB/s). I praksis vil nok den relle ytelsen ligge betraktelig lavere. Neste generasjon SAS vil doble dette til 6 Gb/s, mens tredje generasjon skal klare 12 Gb/s.

Disken er svært kompakt, takket være 2,5"-formatet, og skal ifølge Fujitsu tilbys i kapasiteter opp til 73,5 GB. Nøyaktig når harddisken blir tilgjengelig på markedet er usikkert, men f.eks. har Seagate tidligere uttalt at deres SAS-disker skal dukke opp i 3. kvartal i år. Om dette betyr at diskene da blir tilgjengelig på markedet for alle og enhver, er foreløpig usikkert. Prisen er også ukjent på et såpass tidlig stadium.

Kompatibel med SATA
En spennende egenskap med SAS er at grensesnittet er elektrisk og fysisk kompatibelt med Serial ATA (SATA). Det betyr f.eks. at man trolig kan kople både SATA- og SAS-disker på en SAS-diskkontroller.

Mens SATA-grensesnittet rettes mot "desktop"-markedet, er SAS rettet mer mot servere og kritiske miljøer. SAS er kort sagt den enkle tilkoplingen til SATA, parret med SCSI sin ytelse og pålitelighet. Det blir antatt at Serial Attached SCSI erstatte dagens parallelle SCSI-standard på sikt.

Les mer om SAS på det offisielle nettstedet, Scsita.org.

Pressemeldingen i sin helhet finnes hos Fujitsu.

(kilde: Digit-Life)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen